Hlavní obsah

Mladého Rusa brutálně umučili, protože se přiznal, že je gay

– Volgograd

V Rusku utýrali k smrti třiadvacetiletého mladíka, když přiznal, že je gay. Nahé, zbité a zmučené tělo bylo nalezeno v pátek ráno na dvorku obytného bloku ve městě Volgograd, uvedla agentura AFP. Policie zadržela v souvislosti s vraždou dva muže ve věku 22 a 27 let.

Foto: Profimedia.cz

Ruská policie ve Volgogradu

Článek

Mladík utrpěl řadu poranění po těle včetně oblasti genitálií. Také byl análně znásilněn několika lahvemi od piva. Nakonec mu útočníci rozbili hlavu kamenem, řekla mluvčí vyšetřovatelů volgogradské oblasti Natalja Kunickaja.

Podle ní popíjel se dvěma zadrženými během oslav Dne vítězství 9. května. Muži ho začali bít, když jim řekl, že je gay.

Útok se odehrál v době, kdy skupiny na ochranu lidských práv vyjadřují obavy ze sílící diskriminace homosexuálů. Rusko dekriminalizovalo homosexualitu v roce 1993 a oficiálně ji odebralo ze seznamu duševních poruch v roce 1999. Homofobie ale v zemi zůstává jak široce rozšířená, tak společensky přijatelná, a prakticky žádná z veřejnosti známých osobností se otevřeně nepřihlásila ke své homosexuální orientaci.

Kontroverzní zákon umožní represe

Ruský parlament zvažuje přijetí kontroverzního národního zákona zakazujícího "homosexuální propagandu" mezi nezletilými. Podle kritiků je zákon formulován tak neurčitě, že by mohl být využit k ospravedlnění jakékoli represe proti homosexuálům. Zákon už je v platnosti v několika oblastech včetně Petrohradu.

Ruský prezident Vladimir Putin také před časem varoval, že by Rusko mohlo změnit dohody o adopcích s těmi západními zeměmi, které legalizují sňatky homosexuálů, jako například Francie.

Reklama

Výběr článků

Načítám