Hlavní obsah

Místostarosta čínského velkoměsta dostal za přijetí úplatků trest smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lü-liang

K trestu smrti byl ve středu za korupci odsouzen bývalý místostarosta čínského hornického města Lü-liang, které se nachází v centrální části země. Podle soudu přijal Čang Čung-šeng během 16 let na úplatcích 1,04 miliardy jüanů (3,41 miliardy korun). Informoval o tom čínský tisk.

Foto: Jason Lee, Reuters

Čínský policista před sídlem parlamentu v Pekingu (ilustrační foto).

Článek

Odsouzený Čang bral úplatky v letech 1997 až 2013, kdy působil v regionálních vládách ve městě Lü-liang v provincii Šan-si. Úřady ho začaly vyšetřovat v roce 2015, kdy zastával funkci místostarosty Lü-liangu.

Soud uvedl, že Čang přijal celkem 18 úplatků ve formě hotovosti či nemovitostí. Ve dvou případech se jednalo o částky přesahující 200 miliónů jüanů. Na oplátku nabízel pomoc při schvalování projektů či přístup k uhelným zdrojům.

Město Lü-liang, které má 3,8 miliónu obyvatel a je známé těžbou uhlí, se nachází v jedné z nejchudších oblastí země. Případ odsouzeného bývalého činitele zaujal nejen obrovskou částkou, kterou se Čang na úplatcích obohatil, ale také trestem.

Jen málo zkorumpovaných čínských představitelů dostalo za vlády prezidenta Si Ťin-pchinga trest smrti, přestože Si s nástupem do úřadu v roce 2013 zahájil nesmlouvavý boj proti korupci a slíbil tvrdý postup jak proti níže postaveným hříšníkům, tak proti zkorumpovaným politickým špičkám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám