Hlavní obsah

Místo závějí kvetoucí sněženky. Extrémně teplé Vánoce způsobí zastavené tryskové proudění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozkvetlé jarní květiny a teploty typické pro oblast Středomoří. Tak bude vypadat počasí o letošních vánočních svátcích ve střední Evropě. Přitom meteorologové očekávali, že o Vánocích se mělo ochladit, a některé předpovědní modely počítaly dokonce se sněžením, píše server týdeníku Focus.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Příčina jarního počasí tkví v atmosféře, ve výšce 10 kilometrů. Na svědomí ho má jet stream neboli tryskové proudění. To neobíhá kolem planety v kruhovém prstenci, ale různě se zahýbá a stáčí ve směru od jihu k severu. Zvlnění jet streamu způsobují tzv. Rossbyho vlny. V určitých případech mohou být tak silné, že zastaví postup tryskového proudění.

To pak vyvolá situaci, kdy oblast tryskového proudění je stacionární a vede k extrémům v počasí. Pokud jsou meandry jet streamu vyklenuté k jihu, vyvolávají proudění studeného vzduchu od severu.

Vánoční dny budou mrazivé a možná se dočkáme i sněhu

Počasí

Naopak meandry vyklenuté k severu přitahují od jihu horký vzduch, což se děje nyní. Důsledkem jsou neobvykle vysoké teploty.  V sousedním Německu by se měly v úterý teploty vyšplhat až ke 20 stupňům. Do konce týdne by se měla rtuť teploměru dostat až 15 stupňům. Letošní prosinec by tak měl být v Německu nejteplejším v historii tamějšího měření.

Ani Česká republika nebude výjimkou. „Čeká nás výrazně teplotně nadprůměrný týden, budou padat i rekordy,“ uvedla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress. Podobně teplo bylo před Vánoci naposledy v roce 1989.

Konec roku bude teplý, na Vánoce na sněhu zapomeňte

Počasí

„Extrémně vysoké průměrné denní teploty by měly v Česku panovat zejména v úterý a ve středu, a to v kombinaci malé oblačnosti, teplého jižního až jihozápadního proudění a tzv. fénového efektu,“ uvedla Honsová

Vysoké teploty se budou projevovat také v horských oblastech. „V první polovině týdne očekáváme teploty v 1000 m kolem 8 °C.  V hladině 850 hPa, tj. 1500 m, teplota vystoupí až k 15 °C. Sníh, který napadl v horských oblastech, bude tát,“ dodala meteoroložka.

Zda dorazí zima po Vánocích, je zatím velká neznámá. Většina předpovědních modelů počítá s tím, že by teploty měly klesnout a počasí by se mělo vrátit k normálním hodnotám běžným pro dané období. Existují však i modely, které naznačují razantní ochlazení po 27. prosinci.

Reklama

Výběr článků

Načítám