Hlavní obsah

Místní salafisté rekrutují uprchlíky, varují německé úřady

– Berlín

Německé úřady varují, že uprchlíky, kteří přijdou do Německa, na místě mohou verbovat místní islámští radikálové, aby se připojili k Islámskému státu. Uvedl to před pár dny list The Wall Street Journal. Tajné služby zatím nemají žádný důkaz, že by verbování bylo úspěšné, ale upozorňují, že se to může změnit.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Berlínští policisté při listopadové razii v mešitě v kulturním centru Seituna.

Článek

Podle německých úřadů hrozí riziko, že migranti hledající pomoc s integrací do společnosti v mešitách se mohou stát terči radikálů. Federální služby evidují přes sto případů, kdy se radikálové pokusili navázat kontakt s uprchlíky. Podle státních i místních úřadů po celé zemi nabízejí muslimští radikálové migrantům výlety, jídlo, přístřeší i pomoc s překlady. Někdy je také zvou na fotbalová utkání a grilovací večírky a nosí jim i výtisky koránu a konzervativní muslimské oblečení.

„Začínají tím, že řeknou, pomůžeme vám žít ve víře,“ uvedl Torsten Voss z hamburské kontrarozvědky. „Islamistická témata, která jsou jejich cílem, přicházejí později,“ dodal.

Bezpečnostní experti popisují možnou radikalizaci uprchlíků, jichž denně přicházejí tisíce, jako další hrozbu k současným, kterým Evropa čelí, i když zatím nemají žádné důkazy o úspěších při verbování.

Migranti míří do mešit

Bezpečnostní představitelé ze Sárska, které leží u hranic s Francií, řekli, že už zaznamenali značný nárůst počtu žadatelů o azyl v mešitách i zájem radikálů se s nimi spojit. Helmut Albert z úřadu tajné služby BND v Sársku uvedl, že do mešit, kde působí salafisté, po příchodu migrantů chodí mnohem více lidí. Na páteční modlitby tak nyní přichází padesát až dvě stě migrantů. Většinou proto, aby si poslechli kázní v arabštině. Podobně je tomu i v Berlíně, kde nyní chodí hodně muslimů do mešity Ibrahima al-Chálila ve staré průmyslové čtvrti metropole. „Přišli jsme sem splnit své muslimské povinnosti. Nestaráme se o to, jestli je to salafistická mešita nebo mešita Muslimského bratrstva,“ řekl 27letý Syřan Alí Kafrí.

Berlínské úřady proto začaly migrantům rozdávat 16stránkovou brožurku, kde je upozorňují, že extremisté mohou zneužívat jejich složitou situaci, působit zejména na mladé lidi a ideologicky je indoktrinovat a v nejhorším případě je dokonce vést k tomu, aby se dopouštěli násilí. Problémem je, že verbování migrantů ze strany radikálních muslimů není nijak postihnutelné.

Přestože v Německu žije početná muslimská komunita, zatím nebyla nejlidnatější země EU terčem velkého teroristického útoku. Podle bezpečnostních služeb je to dáno i tím, že většina německých muslimů má kořeny v Turecku, které je sekulárnější. Nyní ale uprchlíci přicházejí ze Sýrie a z dalších arabských zemí, kde působí extremisté, a někteří z nich na ně mají vazby.

V Německu se letos registrovalo 953 000 migrantů, z toho na 200 000 v listopadu.

Hrozba existuje

Mnozí politici a zastánci běženců uvádějí, že prchají před Islámským státem a sektářským násilím, takže nemají zájem o extremistické ideje. „Tito lidé sem nepřicházejí proto, aby se radikalizovali,“ uvedla expertka na muslimské radikály Claudia Dantschková.

Jiní ale – včetně židovských organizací – varují, že mnozí přicházejí z oblastí, kde jsou radikální ideje běžně rozšířené. „Mnoho uprchlíků pochází ze společenství, kde se propaguje antisemitismus a nepřátelství k Izraeli,“ řekl minulý týden předseda Německé ústřední židovské rady Josef Schuster.

Helmut Albert z odbočky BND v Sársku ale upozorňuje, že cesta k útokům přes radikalizaci migrantů je docela složitá: „Kdybych plánoval útok v Evropě, vybral bych si bezpečnější a jednodušší cesty, našel bych si lidi ze západní Evropy s čistými papíry, které neznají bezpečnostní služby. Vycvičil bych je a poslal zaútočit.”

Reklama

Výběr článků

Načítám