Hlavní obsah

Miluji smrt, řekl toulouský zabiják na uniklé nahrávce

Paříž

Francouzská televize TF1 v neděli zveřejnila nahrávky rozhovorů policejních vyjednavačů se zabijákem z Toulouse Mohammedem Merahem během 32hodinového obléhání jeho bytu letos v březnu. Merah, který předtím zastřelil tři vojáky, rabína a tři děti, policistům řekl, že miluje smrt, a hrozil dalšími útoky.

Foto: France 2 Television/Handout , Reuters

Mohammed Merah na snímku francouzské televize

Článek

„Miluji smrt víc, než vy (milujete) život,“ uvedl Merah s tím, že je „připraven na všechny taktiky, o které se vyjednavači pokusí“.

„Vím, že existuje možnost, že mě zabijete, to je riziko, které podstupuji. Tak to je. Máte proti sobě muže, který se nebojí smrti,“ prohlásil 23letý zabiják. Dodal také, že plánoval útočit znovu. „Nechal bych všechno na náhodě a pokračoval bez nějakých příprav,“ řekl.

Merah nejprve 11. a 15. března zastřelil v oblasti Toulouse tři vojáky pocházející ze severní Afriky. O čtyři dny později přijel na motorce před školu u synagogy a zabil místního rabína, jeho dva syny a také osmiletou dívku, jíž přiložil hlaveň k hlavě. Nakonec se mu policie dostala na stopu a po obléhání jeho bytu jej komando zlikvidovalo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stopy po kulkách v okolí Merahova bytuVideo: Reuters

Merah tvrdil, že vraždami mstil afghánské a palestinské oběti konfliktů a přihlásil se k Al-Káidě. K útoku před židovskou školou řekl, že ho předem neplánoval. „Nasedl jsem na motorku a prostě to udělal, nebylo to plánované. Nakonec v tom byl záměr, ale když jsem ráno vstával, nebylo to mým cílem,“ uvedl.

Zveřejnění policejních nahrávek Francii pobouřilo, uvedly v pondělí agentury. Úřady mezitím zahájily vyšetřování po původci úniku. Televizní vysílání odsoudil i ministr vnitra Manuel Valls.

Merah si zabíjení filmoval a video zaslal pařížské redakci arabské televize Al-Džazíra. Ta na naléhání vlády ale záběry neodvysílala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám