Hlavní obsah

Milión britských manželství je neplatných kvůli chybě církve

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Celkem dva milióny mužů a žen není ve Velké Británii právoplatně oddáno vzhledem k chybě anglikánské církve. Jejich církevní svatby jsou legálně neplatné vzhledem k nepřesné formulaci slov farářů během oddávacího procesu. Právníci anglikánské církve to ve středu sami připustili. Tato chyba se týká více než miliónu manželství uzavřených za posledních 30 let.

Foto: Profimedia.cz

Princ William a Kate Middletonová budou mít na jaře svatbu. Aby byla platná, musí se změnit zákon.

Článek

Zdánlivě primitivní chyba spočívající v nepřesné formulaci dotazu, kterým se zástupce církve v období před svatbou má třikrát ptát, zda blízcí neznají nějakou překážku v oddání partnerů, způsobila ve Velké Británii hotový poprask.

Je více než pravděpodobné, že se vyrojí velké množství lidí, kteří budou na základě tvrzení, že jejich manželství nebylo nikdy právně platné, žádat o anulování manželského svazku, aniž by museli v rámci rozvodu platit svým partnerům horentní sumy.

Nově odhalená chyba může mimo jiné znamenat i to, že pokud nebude formulace opravena, nemusel by být právoplatný ani sňatek prince Williama a Kate Middletonové, což by mohlo způsobit britské královské rodině velké komplikace.

Církevní právníci opomněli zažádat o změnu zákona

Zákon o manželství z roku 1949 jasně určuje, že tzv. "ohlášky", kterými se zástupce anglikánské církve informuje o možné komplikaci vznikajícího manželství, musí mít přesné znění stanovené v Knize základních modliteb vydané v roce 1662. Tu anglikánská církev stále používá jako základní zdroj pro mnoho svých obřadů.

Problém nastal až v roce 1980, kdy církev přijala novou alternativní knihu modliteb, která uváděla jinou formulaci ohlášek. Pro to však neměla oporu v zákoně a církevní právníci jaksi opomněli požádat tamější parlament o změnu zákona z roku 1949.

Reklama

Výběr článků

Načítám