Hlavní obsah

Milánský soud poslal v megaprocesu za mříže 110 mafiánů

Milán

Milánský soud v sobotu odsoudil v hromadném procesu celkem 110 podezřelých mafiánů a některé z nich poslal na dlouhá léta do vězení. Soud se zabýval kauzou, v níž bylo 119 lidí obviněno z toho, že se jako příslušníci kalábrijské mafie 'Ndrangheta pokoušeli vybudovat jakousi pobočku zločinecké organizace v severní Itálii. Nejvyšší trest - 16 let vězení - dostal Alessandro Manno, kterého soudce označil za hlavu místních mafiánských sítí.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podezřelí mafiáni byli zatčeni při velkém policejním zátahu letos v červnu. Do operace nazvané Minotaurus se tehdy zapojilo 1300 policistů v okolí severoitalských měst Milán, Turín a Modena. Policie je obvinila mimo jiné ze zločinného spolčování, pašování drog, nelegálního nošení zbraní, lichvy, vydírání a z nelegálního převodu peněz pocházejících z obchodních aktivit. Navíc zajistila majetek ve výši 70 miliónů eur.

V soudní síní vykřikovali nadávky a vyhrožovali

Kromě údajného kápa Alessandra Manna odešli s dlouhými tresty také vysoce postavení mafiáni Cosimo Barranca a Pasquale Zappia. Obžalovaní se postarali v soudní síni o velké pozdvižení, když hlasitě vykřikovali nadávky a vyhrožovali dokonce i svým vlastním advokátům.

'Ndrangheta se v posledních desetiletích stala nejmocnější a nejobávanější ze čtyř mafiánských organizací v Itálii, k nimž patří Camorra v oblasti Neapole, Cosa Nostra na Sicílii a Sacra Corona Unita (Posvátná sjednocená koruna) v Apulii.

'Ndrangheta má sice historicky své zázemí v Kalábrii, operuje ale čile i daleko za hranicemi země a v poslední době se snaží svou síť rozšířit i v rámci Itálie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám