Hlavní obsah

Milánské Expo otevřelo své brány, čekají se další protesty proti výstavě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milán

V Miláně se v pátek v 10:00 otevřely brány světové výstavy Expo 2015, jejíž moto zní Potraviny pro planetu, energie pro život. Slavnostní zahájení je naplánováno na 12:00 SELČ. Zahájení už ve čtvrtek předznamenal koncert. Expo, proti němuž se konají demonstrace kvůli vysokým nákladům, potrvá do konce října.

Foto: Antonio Calanni, ČTK/AP

Demonstrant umísťuje transparent proti Expu nad bránu výstavy

Článek

„Jsem hodně vzrušená, hodně zvědavá a jako první navštívím japonský pavilón,” sdělila italské tiskové agentuře ANSA italská návštěvnice Marilena Bascianiová, která branami prošla jako vůbec první.

„Je to zcela nový zážitek. Rozhodl jsem se přijít hned v první hodinu, protože to bude zvláštní,” řekl agentuře AFP 34letý Srílančan Hiran, který žije trvale v Británii a na výstavu přišel s dalšími pěti členy rodiny.

Foto: Reuters

Zahajovací koncert Expa 2015

Na milánském Expu vystavuje 145 zemí a na slavnostním zahájení se očekává kolem padesáti hlav států a vlád. Organizátoři odhadují, že během celé půlroční akce přijede do Milána asi 20 miliónů návštěvníků.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Odpůrci výstavy Expo pochodují Milánem

Hlavním tématem české expozice je voda a její čištění prostřednictvím nanotechnologií. V pavilónu je i dvanáct metrů čtverečních živého lesa, ve kterém mají záběry z miniaturních kamer na rozměrné projekční ploše zprostředkovat jedinečný zážitek při pozorování života rostlin.

Foto: Antonio Calanni, ČTK/AP

Demonstrant odsuzující Expo

Světovou výstavu provázejí také protesty. Hnutí No Expo ohlásilo na odpoledne demonstraci, které by se mohlo zúčastnit až 30 000 lidí. Už ve čtvrtek proti konání akce v Miláně protestovalo zhruba 800 lidí, z velké části studentů a odpůrců globalizace. Mimo jiné Expu vytýkají jeho nákladnost. Někteří z nich házeli vajíčka a dělbuchy a barvou potřísnili několik budov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám