Hlavní obsah

Migranti zapálili tábor na ostrově Lesbos, zahynula žena a její dítě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žena a její dítě zahynuly při nedělních nepokojích v uprchlickém táboře Moria na řeckém ostrově Lesbos, napsala agentura DPA. Přijímací středisko zůstává uzavřené. Stratos Kytelis, starosta hlavního města ostrova Mytilini, chce dostat co nejdříve běžence do táborů na pevnině. V táboře určeném pro tři tisíce lidí jich je momentálně na 12 tisíc.

Foto: Ihab Abassi, Reuters

Požár jednoho z obytných kontejnerů v táboře Moria na ostrově Lesbos. Oheň zapálili migranti, kteří se domáhají odvozu na pevninu.

Článek

„Tisíce lidí musí, jak nejrychleji to půjde, na pevninu. Takhle to nemůže jít dál,“ řekl starosta.

Nad táborem se v neděli vznášel hustý dým. Mluvčí řecké policie Teodoros Chronopulos řekl, že migranti odpoledne nejdřív zapálili olivový háj u tábora a o několik minut později založili požár i uvnitř tábora, kde shořel jeden ubytovací kontejner.

„Byli jsme napadeni a v táboře jsme nemohli okamžitě uhasit oheň. Báli jsme se,“ řekl v řecké televizi Georgios Dinos, mluvčí hasičů na ostrově Lesbos. Oba požáry byly sice později podle Kytelise uhašeny, ale o život přišli dva lidé.

„Máme informace o mrtvé matce a jejím dítěti. Zatím jsme to nemohli potvrdit,” řekl Kytelis.

Řecká pobočka Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) na Twitteru napsala, že s hlubokým zármutkem přijala zprávu o smrti ženy a dítěte při požáru na Lesbu.

Napjatá situace

Policie použila slzný plyn, aby dostala situaci pod kontrolu, a na ostrov dorazily posily.

Protestující se domáhají přemístění na pevninskou část Řecka. „Situace je napjatá,“ dodal starosta.

Řecko v posledních týdnech čelí obnovené vlně uprchlíků a migrantů přicházejících ze sousedního Turecka. Jenom v srpnu přišlo více než 9000 lidí, což byl největší počet za tři roky uplatňování dohody mezi EU a Ankarou, která měla uzavřít migrační trasu přes Egejské moře.

Reklama

Výběr článků

Načítám