Hlavní obsah

Migranti vzali útokem hranici španělské enklávy v Maroku, na 500 z nich je v Unii

Ceuta
Aktualizováno

Celkem 498 migrantům se v pátek ráno podařilo překonat hraniční bariéru španělské městské enklávy Ceuta v Maroku. Na několika místech vyšplhali na šest metrů vysoký plot s ostnatým drátem. Byli organizovaní a agresivní. Někteří na policisty, kteří jim v překonání bariéry bránili, útočili tyčemi. Zraněno bylo jedenáct policistů a v nemocnici skončili dva migranti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Do španělské Ceuty pronikly stovky běžencůVideo: Reuters

 
Článek

"Civilní garda v Ceutě odhaduje, že se do města možná podařilo proniknout pěti stovkám osob," uvedla na Twitteru ceutská záchranná služba. Pak byl počet upřesněn na 498, uvedla BBC.

Okolo osmé hodiny ráno velká skupina 700 migrantů vylezla na bariéru u bran dočasného přístřešku pro utečence. Na místě musela zasahovat policie a týmy Červeného kříže, které ošetřovaly zraněné. Migranty z plotu strhávala marocká policie.

Foto: Jesus Moron, ČTK/AP

Migranti poté, co překonali hraniční plot v Ceutě

Překonat plot a dostat se na španělské území na severoafrickém pobřeží se každoročně pokoušejí tisíce lidí žijících v Maroku nelegálně. Dělají to v naději, že se jim podaří dostat se do Evropy. Riskují ale přitom vážné zranění, a protože je hranice důsledně střežená, mají jen malou šanci na úspěch.

Foto: Stringer, Reuters

Heuréka. Konečně na území Evropské unie

Naposledy migranti překonali bariéru 9. prosince loňského roku. Na bariéru vyšplhalo asi 800 lidí, přičemž uspěla asi polovina z nich. Útok migrantů na plot zažila Ceuta také letos 1. ledna. Tehdy se na španělské území dostali jen dva z asi 1100 lidí, kteří se o to pokusili.[celá zpráva]

Ti, kteří jsou při činu zadrženi, jsou vraceni zpět do Maroka. Pokud se někomu podaří zdolat šestimetrový plot, je umístěn do ubytoven.

Kromě Ceuty se toho migranti snaží dosáhnout i přes další španělskou enklávu, Melilla, což se minulý týden v pondělí podařilo 18 lidem.

Reklama

Výběr článků

Načítám