Hlavní obsah

Migranti uvízli v bosenském táboře a hrozí jim umrznutí. Vláda neví, co s nimi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sarajevo

Stovky migrantů bojují o přežití v provizorním bosenském táboře Vucjak poblíž hranic s Chorvatskem. Uprchlíci bydlí pouze ve stanech, chybí jim jídlo, teplé oblečení a venkovní teplota dosahuje bodu mrazu. Rada Evropy volá po uzavření tábora a přesídlení migrantů, jinak jim hrozí úmrtí. Bosenská vláda ale dosud nerozhodla, kam uprchlíky přesunout, uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Migrantům hrozí umrznutí v bosenském provizorním tábořeVideo: Reuters

 
Článek

„Jsme lidé, žádná zvířata,“ uvedl 24letý Afghánec Mauloddin, který se do Evropy vypravil před třemi a půl lety. „Je zima, nemáme skoro žádné jídlo,“ dodal.

V kempu pobývá přibližně šest stovek migrantů z Blízkého východu a Asie, kteří by si chtěli najít práci v západní Evropě. Po táboře se někteří prochází zabalení do deky, protože nemají teplé oblečení. Další se ve sněhu a blátě boří v žabkách na nohou. Tábor také trpí nedostatkem vody a elektřiny.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Obyvatel uprchlického tábora v bosenském táboře Vucjak. 2.prosince 2019

Přesun lidí? Nejdříve za měsíc

Bosenské úřady si neví s migranty rady, protože Chorvatsko, Maďarsko a Slovinsko, přes které by cesta dál do západní Evropy vedla, uzavřely před migranty své hranice.

Na hranici se Srbskem objevili dva tunely pro migranty

Evropa

„Vucjak musí být okamžitě uzavřen, jinak v něm začnou lidé umírat,“ řekla komisařka pro lidská práva z Rady Evropy Dunja Mijatovićová. Dodala, že jako bosenská občanka se stydí za podmínky, ve kterých musí migranti žít.

Bosenský ministr bezpečnosti Dragan Mektić v úterý uvedl, že úřady uprchlíky přesunou blíže k hlavnímu městu Sarajevu. Dodal ale, že přemisťování začne nejdříve v lednu.

Když se vydáme k hranicím, tak na nás zaútočí. Evropané nás ve svých zemích opravdu nechtějí.
Migrant Rezwanullay Niazy

Šéf Červeného kříže z nejbližšího města Bihać Selam Midzić řekl, že se jím vedená organizace pokusí zajistit migrantům co nejvíce jídla a léků. Očekává totiž, že v mrazech spousta lidí onemocní.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Rada Evropy varuje před podmínkami, které panují v provizorním bosenském táboře pro migranty Vucjak. Lidé tu nemají v nadcházející zimě dost jídla, teplého oblečení ani odpovídající přístřešky. 2. prosince 2019

24letý Afghánec Rezwanullay Niazy dobře ví, že situace jeho i dalších migrantů je kritická: „Utratili jsme všechny naše peníze. Když se vydáme k hranicím, tak na nás zaútočí. Evropané nás ve svých zemích opravdu nechtějí.“

Uprchlíci pobývají v táboře, který se nachází ve Vucjaku, což je místo bývalé skládky a je 8 kilometrů od hranice s Chorvatskem. Kemp je usazen v lese, který je posetý minami. Ty zde zbyly po jugoslávské válce, která trvala deset let a skončila v roce 2001.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám