Hlavní obsah

Migranti na řeckém Samosu se stěhují do nového tábora

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Samos

Řecko v sobotu otevřelo na ostrově Samos nový tábor pro migranty, který nahradí zastaralého a přeplněného předchůdce a leží zhruba asi pět kilometrů od něho u vesnice Vathy. Nový objekt stál přibližně 43 milionů eur (asi miliardu korun). Pojme až tři tisíce lidí, z toho asi třetinu ve 240 malých domcích a zbytek ve velkých halách.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Nový tábor pro migranty na řeckém ostrově Samos

Článek

„Nové, uzavřené a monitorované zařízení nabízí mnohem lepší životní podmínky, nachází se mimo město a jsou v něm zavedena rozsáhlejší bezpečnostní opatření na ochranu obyvatel, personálu a místních komunit,“ upřesnil Notis Mitarakis, řecký ministr pro migraci.

Zbývajících 550 migrantů ze starého tábora se od pondělí začne stěhovat do nového.

Pilotní projekt

Zařízení, řeckými úřady označované jako uzavřené středisko s kontrolovaným přístupem, obklopuje plot z ostnatého drátu a je vybaveno kamerami, rentgenovými skenery a magnetickými dveřmi. Je přístupné výhradně prostřednictvím elektronického čipu.

Řecko na hranicích dokončilo plot proti Afgháncům

Evropa

Podle řeckých médií mohou lidé tábor opouštět každý den mezi osmou hodinou ranní a osmou hodinou večerní – s výjimkou těch, jejichž žádost o azyl úřady zamítly a kteří mají být podle smlouvy EU s Tureckem o uprchlících vráceni do Turecka.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Nový tábor pro migranty na řeckém ostrově Samos

Tábor je jedním z pěti takových zařízení plánovaných na ostrovech Leros, Lesbos, Kos, Chios a Samos v Egejském moři. EU na tyto projekty vyčlenila 276 milionů eur (6,98 miliardy korun). Tábor na ostrově Samos má sloužit jako pilotní.

Lidskoprávní skupiny kritizují nové uzavřené uprchlické tábory. Omezení pro migranty jsou podle nich příliš veliká.

„Našim pacientům můžeme pomoci přežít pouze tento tábor,“ oznámila předem humanitární organizace Lékaři bez hranic.

Řecká vláda naopak poukazuje na lepší vybavení táborů, jako jsou klimatizované místnosti, tekoucí voda, toalety, oddělené prostory pro rodiny a vyšší bezpečnost. „Vláda řeší otázku migrace, jak jsme občanům slíbili,“ řekl Mitarakis.

Příliv se zastavil
Předloni na Samos dorazilo 10 500 migrantů
Letos jich bylo zatím jen 111
Ve starém táboře bylo ještě loni 7500 lidí
Nyní jich do nového tábora přibude 550
Řecko dosáhlo snížení počtu příchozích migrantů zpřísněním kontrol na námořních hranicích a přemístěním lidí na pevninu

Řecko se chystá na novou migrační vlnu poté, co se v Afghánistánu dostali k moci tálibové. Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis však slíbil, že zastaví příliv migrantů ještě předtím, než dosáhnou řeckých hranic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám