Hlavní obsah

Mezi Arménií a Ázerbájdžánem opět propukly boje, klid vydržel den

Jerevan/Baku

Na hranici mezi Arménií a Ázerbájdžánem ve čtvrtek po krátké pauze opět propukly boje, oznámila ministerstva obrany obou zakavkazských republik. Konflikt se rozhořel na konci minulého týdne a situace se po třech dnech přestřelek dočasně uklidnila ve středu.

Foto: Aziz Karimov, Reuters

Ázerbájdžánský ženista u domu poškozeného arménskou střelbou

Článek

Boje propukly v neděli v severním úseku společné hranice u arménské oblasti Tavuš a dosud si vyžádaly nejméně 16 lidských životů včetně několika důstojníků a ázerbájdžánského generála.

V pohraničním střetu s Arménií zahynul ázerbájdžánský generál

Evropa

Z vyvolání střetu s cílem obsadit pozice druhé strany se navzájem obviňují obě znepřátelené strany. Jerevan a Baku i v nových prohlášeních tvrdí, že odpověděly na ofenzivu druhé strany.

„Ráno 16. července se arménské ozbrojené síly opět pokusily napadnout pozice ázerbájdžánské armády v úseku (společné) hranice v oblasti Tavuš,” citovala ruská tisková agentura TASS prohlášení Baku.

„Okolo 03:40 (01:40 SELČ) arménské ozbrojené síly zabránily pokusu o diverzi. Při odražení útoku nepřítel utrpěl ztráty,” napsala naopak mluvčí arménského ministerstva obrany na Facebook.

Foto: Reuters

Arménský dům poškozený ázerbájdžánskou střelbou

Mezi oběma státy trvá už desítky let konflikt o enklávu Náhorní Karabach, která se za podpory Arménie v roce 1988 odtrhla od Ázerbájdžánu. Následovala válka, která měla 30 000 obětí. K ozbrojeným incidentům na hranicích mezi oběma státy, ležícími v oblasti Kavkazu, dochází přes uzavřené příměří poměrně často. Nynější konflikt se nicméně odehrává na jiném místě, než je sporný Náhorní Karabach.

Reklama

Výběr článků

Načítám