Hlavní obsah

Měsíční chlapec v Británii zemřel po zfušované domácí obřízce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manchester

Před soudem v britském Manchesteru v pondělí stanula zdravotní sestra viněná ze smrti čtyřtýdenního chlapce, jemuž provedla obřízku bez použití anestetik. Novorozenec po zfušované domácí obřízce vykrvácel.

Foto: Profimedia.cz

Dětská obřízka. Ilustrační foto

Článek

Šestašedesátiletá Grace Adeleyeová původem z Nigérie, odkud také pocházeli rodiče dítěte, hocha lokálně neumrtvila a obřízku v polovině dubna provedla pouze s použitím nůžek, kleštiček a olivového oleje. Chlapec z Chaddertonu jménem Goodluck Caubergs o pár hodin později zemřel, přivolaní záchranáři už mu nedokázali pomoci.

Agentura PA upozornila, že rodiče zdravotnici za zákrok zaplatili sto liber (zhruba tři tisíce korun). Nevěděli, že v nemocnici by neplatili nic, protože obřízka je hrazena ze zdravotního pojištění. Nemocnice Royal Oldham se přitom nachází jen dva a půl kilometru od domu manželů Caubergsových.

Grace Adeleyeová čelí obvinění z neúmyslného zabití. Obvinění odmítá. Soud má trvat dva týdny.

Obřízka, při níž se z penisu chirurgicky odstraní předkožka, se ve starověku začala provádět z náboženských důvodů, má však také hygienické přínosy. Zákrokem také zdravotníci řeší tzv. fimózu, tedy zúžení předkožky. Chlapecká obřízka je v Nigérii hojně rozšířená mezi katolíky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám