Hlavní obsah

Měl to být útok na barcelonský monument, imám se chtěl odpálit, řekli soudu zadržení

Madrid
Aktualizováno

Teroristé plánovali v Barceloně útok „na některý z monumentů”, a to za použití výbušnin. Ideologický vůdce skupiny, imám Abdelbaki es Satty, se pak sám chtěl odpálit. Vyplývá to z úterního soudního slyšení se čtveřicí podezřelých kompliců útočníků. Soudce večer nařídil uvěznit dva ze zadržených bez možnosti kauce, vazbu jednoho zatčeného prodloužil o 72 hodin a čtvrtého propustil.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Dodávka, kterou najel útočník do davu lidí v centru Barcelony.

Článek

Driss Oukabir, Mohammed Aalla, Mohamed Houli Chemlal a Salah el Karib jsou jediní, kteří z dvanáctičlenné buňky přežili. Ostatní zemřeli při výbuchu během přípravy výbušnin v Alcanaru, po najíždění do lidí v Cambrils a v Subiratsu, kde byl v pondělí dopaden poslední atentátník.

O výpovědích podezřelých mužů před španělským soudem informovala s odvoláním na nejmenovaného soudního úředníka v úterý v podvečer agentura AP. Ačkoli soudní zřízenci nesmějí ze zákona komentovat probíhající případy, podle AP pod podmínkou anonymity úředník prozradil, že dva ze čtyř podezřelých označili es Sattyho za ideologa extremistické buňky a hlavního plánovače útoků. Tři ze čtveřice popřeli, že patřili k teroristické buňce.

Imám se chtěl sám odpálit

Jedenadvacetiletý Houli Chemlal podle informací AP uvedl, že se buňka chystala výbušninami zaútočit na významné barcelonské památky a sám es Satty plánoval sebevražedný útok. Imám z Ripollu však dřív, než plány stačil dokončit, zahynul spolu s dalšími dvěma lidmi minulý týden ve středu při explozi v domě v pobřežním městě Alcanar. V pondělí policie z domu odvezla přes stovku tlakových lahví s propan-butanem, imám zemřel při výbuchu jedné z nich. [celá zpráva]

Chemlal byl při explozi v Alcanaru vážně zraněn, k soudu dorazil v nemocničním pyžamu a vypovídal déle než hodinu. Jeho svědectví je považováno za klíčové pro pochopení motivů, kvůli nimž celé buňka útočila; je jediný, o němž se s jistotou ví, že se na přípravě v Alcanaru podílel. Podle soudních zdrojů Šamlál odpověděl na všechny otázky.

Podezřelý Oukabir, jehož pas se našel v dodávce použité k útoku na La Rambla v Barceloně, před soudem změnil svou výpověď. Zatímco na policii, na níž se po vyhlášení pátrání sám přihlásil, tvrdil, že pas mu ukradl jeho 17letý bratr Moussa, u soudu přiznal, že to byl on, kdo dodávky použité při útoku pronajal. Věřil prý, že budou použity ke stěhování, a při výpovědi na policii ho ovlivňoval bezprostřední strach z možných důsledků. Jeho bratra Moussu zastřelili týž den v Cambrils.

O výpovědích dalších dvou mužů se média obšírněji nezmiňují. Aalla je majitelem audi, s nímž pětice radikálů v Cambrils zabila jednu ženu a šest dalších zranila. V autě seděl i jeho bratr Said a druhý bratr Youssef zřejmě zemřel při výbuchu v domě v Alcanaru den před útokem v Barceloně. Čtvrtý obviněný el Karib provozoval podle deníku La Vanguardia v Ripollu internetovou kavárnu, odkud se posílaly peníze do Maroka.

První dva půjdou podle soudce do vazby bez kauce, Karíbova vazba je prodloužena o 72 hodin a Aalla byl propuštěn, informoval v úterý večer list El Mundo.

Prokuratura žádá vazbu bez možnosti kauce

Španělská prokurátorka Ana Noe pro podezřelou čtveřici mužů žádá vazbu bez možnosti propuštění na kauci. Viní je z účasti v teroristické skupině, vraždy a držení výbušnin. Podle agentury Reuters se dá očekávat, že vyšetřující soudce Fernando Andreu ponechá podezřelé ve vazbě, dokud nebude dokončeno vyšetřování.

To může trvat řadu měsíců, což v úterý připustil i španělský generální prokurátor José Manuel Maza. Podle něj soudní proces, který má vyjasnit okolnosti útoků v Katalánsku, bude složitý a vyšetřování se zúčastní i jiné země. Nevyloučil, že se některým teroristům podařilo uprchnout.

Buňka měla podle dosavadního šetření 12 členů; pouze čtyři přežili a jsou zatčeni. Dva přišli o život minulou středu při explozi ve městě Alcanar, kam teroristé přivezli bomby, určené k útokům podle původního plánu. Satty a další terorista při této explozi zemřel. Většina členů buňky žila ve městě Ripollu severně od Barcelony a většinou se jednalo o mladé muže marockého původu.

Foto: Mapy.cz

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám