Hlavní obsah

Medvěděv nařídil Gazpromu, aby od Ukrajiny získal dluhy za plyn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv nařídil domácímu plynárenskému gigantu Gazprom, aby vyzval Ukrajinu ke splacení dluhu za dodávky plynu z Ruska. Gazprom tento dluh odhaduje na 2,4 miliardy dolarů (49 miliard korun). Informovaly o tom podle Reuters ruské zpravodajské agentury.

Článek

"Potřebujeme si plně vyjasnit ukrajinský dluh a vymoct ho na dobrovolném či nedobrovolném základě," řekl podle agentury Interfax Medvěděv na setkání s generálním ředitelem Gazpromu Alexejem Millerem v Kremlu.

Ukrajina je na dodávkách zemního plynu z Ruska silně závislá. Velká část ruského plynu navíc přes tuto zemi proudí dál na západ do zemí Evropské unie včetně České republiky. Moskva a Kyjev vedly v posledních letech opakovaně spory o ceny a podmínky dodávek, což periodicky ohrožovalo zásobování Evropy. Naposledy se tak stalo letos v březnu.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě. Česká republika kryje dovozem z Ruska více než 80 procent spotřeby suroviny. Většina plynu, který Gazprom do Česka dodává, proudí přes bývalý monopol RWE Transgas. Loni Gazprom podepsal dlouhodobou smlouvu o dodávkách plynu na český trh také se společností Vemex.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám