Hlavní obsah

Gazprom omezil Ukrajině o třetinu dodávky plynu

MOSKVA/KYJEV
Aktualizováno

Ruský plynárenský gigant Gazprom omezil Ukrajině v pondělí dodávky zemního plynu o 35 procent. Oznámili to ukrajinští činitelé i ruský podnik. Gazprom dodávky snížil nadvakrát: dopoledne o 25 a později o dalších 10 procent. Spor mezi Ruskem a Ukrajinou by však neměl ohrozit dodávky plynu do České republiky.

Článek

Kyjev podle Gazpromu stále dluží za loňské dodávky a odebírá plyn bez dohody pro letošní rok. Ukrajina tvrzení odmítá, její vláda tvrdí, že všechny dluhy byly splaceny. Ukrajinský dluh činí podle ruské strany v přepočtu zhruba 27 miliard korun.

Ukrajinský Naftogaz ráno uváděl, že Gazprom omezil dodávky o 30 miliónů metrů krychlových; dodal, že toto množství není nijak podstatné a že na domácí spotřebitele to nebude mít žádný dopad. Nyní jsou dodávky nižší už o 46 miliónů krychlových metrů, uvedl mluvčí Naftogazu.

Česko spor neohrozí

Přes Ukrajinu proudí čtvrtina ruských dodávek plynu pro Evropu, napsala agentura Reuters. Kuprijanov slíbil, že vývoz ruského plynu do Evropy nijak narušen nebude. "Gazprom je spolehlivý dodavatel, nemůžeme a nebudeme však dodávat plyn bez bez placení," řekl.

Podle vyjádření RWE Transgas, který je dominantním distributorem plynu na tuzemském trhu, by spor mezi Ukrajinou a Ruskem neměl Českou republiku nijak zasáhnout. 

„Podle informací, které máme k dispozici, Gazprom předpokládá, že zcela splní podmínky kontraktů o dodávkách zemního plynu do České republiky. Ani předcházející spory mezi Ruskem a Ukrajinou nikdy neovlivnily dodávky zemního plynu pro zákazníky skupiny RWE v ČR,“ uvedl mluvčí společnosti Martin Chalupský.

Navíc připomněl, že tuzemské zásobníku plynu mají dostatečnou kapacitu. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám