Hlavní obsah

Mayová požádá královnu o pověření sestavit vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská premiérka Theresa Mayová se v pátek ve 13 hodin (SELČ) vydá do Buckinghamského paláce, kde požádá královnu Alžbětu II. o pověření k sestavení vlády. A mohla by tam přijet se zprávou, že už má zajištěnou většinu.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Britská premiérka a šéfka konzervativců Theresa Mayová

Článek

Severoirská Demokratická unionistická strana (DUP) už dala najevo, že konzervativce v parlamentu podpoří. Informovala o tom stanice Sky News s odvoláním na nejmenovaného poslance DUP.

Konzervativci premiérky Theresy Mayové po volbách ztratili většinu v parlamentu, a pokud chtějí dál vládnout, potřebují se s někým spojit. Hlasy DUP by jim stačily.

Chybí osm mandátů

Konzervativní strana zůstane nejsilnější stranou v parlamentu. Po sečtení výsledků z 649 okrsků z 650 získali konzervativci 318 poslaneckých křesel a opoziční labouristé 261 mandátů. K většině je potřeba 326 hlasů. Partaj DUP má již 10 mandátů, takže by konzervativci s jejich podporou většinu měli.

Sky News uvedla, že konzervativci jednají s DUP o případné koalici. Podle zmíněného poslance unionisté zvažují dohodu, podle níž by podpořili torye při hlasování o důvěře nové vládě a při schvalování vládního programu 19. června. Kromě toho by později pomohli konzervativcům schválit rozpočet.

Něco za něco

Podle poslance DUP by torye dohoda "stála hodně", konkrétně větší zdroje pro Severní Irsko, větší vliv DUP a větší vliv na dohadování obchodních dohod.

Foto: Brian Lawless, ČTK/AP

Kandidát DUP Jeffrey Donaldson oslavuje své zvolení do parlamentu.

Severní Irsko hlasovalo loni při referendu proti brexitu, i když některé - právě unionistické - oblasti byly pro. Severního Irska se však týká jedna z klíčových otázek - hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou, která zůstane členem EU. Tato hranice nyní de facto neexistuje a existují obavy, že by případné kontroly po odchodu Británie z EU mohly přispět k obnovení napětí v Severním Irsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám