Hlavní obsah

Matovič neotálel a už spustil čistky

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Necelé tři měsíce poté, co se po parlamentních volbách chopila moci, vláda slovenského premiéra Igora Matoviče (hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO) pronikavě zasáhla do života mnoha státních zaměstnanců. Po bezpříkladné výměně špiček zdravotnických institucí zaostřuje předseda vlády ještě nesmlouvavěji na státní aparát.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský premiér Igor Matovič

Článek

Za necelé tři měsíce ve funkci výměna 12 šéfů různých zdravotnických zařízení po celém Slovensku. To je aktuální skóre nového ministra zdravotnictví Marka Krajčího.

Lesník ředitelem

Deník Sme upozornil, že řediteli nemocnic se stali například lesník a bývalý církevní ekonom. Odborníci připustili, že odvolávání ředitelů státních nemocnic není po volbách nijak výjimečné a že to dělali i předchozí ministři. Zdravotnické analytiky Dušana Zachara a Tomáše Szalaye však překvapila rychlost, s jakou ministr k výměnám přikročil, a někdy přitom nevysvětlil ani důvody odvolání. „Příliš častá změna manažerů zařízení nepřispívá ke stabilitě sektoru, k plánování a řízení v delším časovém horizontu,“ upozornil Zachar.

V odborných kruzích vyvolalo největší rozruch odvolání Ladislava Kužely, šéfa Národního ústavu dětských chorob. Společně s lékařskou ředitelkou a ekonomickým ředitelem skončili všichni tři odvolaní na minutu. Ministr svůj krok vysvětlil tím, že tříčlenné vedení ztratilo jeho důvěru a neplatilo odvody do sociální pojišťovny.

Proč padaly hlavy
Ľubica Hlinková, šéfka Všeobecné zdravotní pojišťovny – pojišťovna ztratila 150 tisíc pojištěnců
Ladislav Kužela, ředitel Národního ústavu dětských chorob – neplatil odvody do sociální pojišťovny
Ľubomír Slovák a Miroslav Boháč, šéfové záchranek v Bratislavě a Košicích – špatné hospodářské výsledky
Milan Maďar, ředitel Univerzitní nemocnice Louise Pasteura v Košicích – vypsání prodraženého tendru na úklid navzdory nesouhlasu ministerstva

„Jak jsem mohl ztratit jeho důvěru, když jsme se nikdy nesetkali?“ reagoval Kužela. Novým ředitelem se stal Peter Magát, vystudovaný lesník a bývalý šéf polikliniky v Seredi.

S cílem „očistění státní správy“ připravuje Matovič výměnu všech 72 přednostů okresních úřadů. Někteří koaliční partneři však mají výhrady proti tomuto kroku a chtějí o tom diskutovat na koaliční radě. Podle Matoviče mají být šéfové okresních úřadů prodlouženou rukou ministra vnitra Romana Mikulce (OLaNO) a jejich podřízení mají být apolitičtí odborníci.

Slovenský premiér chce vydávat vládní noviny

Zahraniční

„Lidi, kteří tam jsou dnes pouze na základě správné barvy stranické knížky, bez hanby vyhodíme. Nahradíme je odborníky z těch úřadů, kteří se dlouhá léta nemohli posunout výš,“ podotkl premiér. Místopředseda parlamentu Juraj Šeliga (vládní strana Za lidi) upozornil, že jedna vládní partaj si vytvořila vlastní pravidla, ale nemůže si uzurpovat všechno.

Média připomněla, že Matovičovo hnutí žádalo před únorovými volbami odpolitizování veřejné správy a slibovalo, že úředníkům dá možnost, aby se podíleli na výběru šéfů. OLaNO tehdy kritizovalo praktiky strany Směr-sociální demokracie, která dosazovala do státní správy tisíce svých nominantů.

Na sociálních sítích se objevila upozornění, že Brusel na Matovičovy záměry nereaguje a že eurokomisařka Věra Jourová, která si jinak každou chvilku dělá vážné starosti o vývoj demokracie třeba v Polsku či Maďarsku, zatím neztratila v tomto ohledu ani slovo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám