Hlavní obsah

Manželovi Cichanouské v Bělorusku napařili 18 let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Homel
Aktualizováno

Soud v běloruském městě Homel poslal na 18 let do vězení videoblogera a manžela vůdkyně běloruské opozice Sjarheje Cichanouského. Podle soudu měl připravovat masivní nepokoje, napsala agentura TASS. Sjarhej Cichanouski všechna obvinění odmítl. Česká diplomacie bude usilovat o jeho propuštění, napsal budoucí ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Foto: Profimedia.cz

Svjatlana Cichanouská drží fotografii svého manžela Sjarheje Cichanouského

Článek

„Cichanouski byl odsouzen k 18 letům vězení do věznice s maximální ostrahou,“ řekla v úterý mluvčí gomelského soudu Alina Suleiková. Soud ho uznal vinným z organizování masových nepokojů, akcí, které hrubě porušují veřejný pořádek, z výzev k násilí proti vládním činitelům a orgánům činným v trestním řízení.

Obhájce Cichanouského uvedl, že se proti rozsudku plánuje odvolat.

Budoucí ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) na Twitteru označil rozsudek za nepřípustný. „Věznění pana Cichanouského a dalších několika set lidí pro jejich názory a touhu po svobodných volbách a demokracii je nepřípustné a česká diplomacie se bude i v rámci EU zasazovat o jejich propuštění a dodržování lidských práv,” napsal Lipavský.

Bezpečnostní složky blogera zatkly loni 29. května, když se chystal kandidovat v prezidentských volbách proti dlouholetému autoritářskému vůdci země Alexandru Lukašenkovi. Vůdkyní běloruské opozice se pak stala jeho manželka Svjatlana Cichanouská.

Foto: Profimedia.cz

Sjarhej Cichanouský

Sjarhej Cichanouski byl obviněn spolu s dalšími že „uspořádali ilegální hromadnou akci za účelem sběru podpisů“, při níž byl údajně zraněn policista. Při prohlídce blogerovy chaty měl být nalezen balíček, v němž mělo být údajně 900 tisíc dolarů.

Soud začal letos 24. června, bloger strávil za mřížemi přes rok a půl. Jednání se konala za zavřenými dveřmi. Příbuzní a přátelé obviněného nemohli být u soudu přítomni a ani jedno nestátní médium nemělo přístup ke zpravodajství o procesu.

Foto: Robert Bumsted, ČTK/AP

Vůdkyně běloruské pozice Světlana Cichanouská během návštěvy USA

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám