Hlavní obsah

Manažer zřícené haly v Polsku, kde zemřeli i tři Češi, jde za mříže

Za zhroucení střechy v polských Katovicích během mezinárodní výstavy holubů, poslal soud bývalého manažera výstavní haly do vězení. Za mřížemi si odpyká 18 měsíců. Neštěstí se odehrálo v lednu 2006 a zahynulo při něm 65 lidí včetně tří Čechů, dvou Slováků a několika dalších cizinců. Rozsudek je podle televize TVN 24 pravomocný.

Foto: Profimedia.cz

Střecha se zhroutila 28. ledna 2006.

Článek

„Obviněný dostal e-mail, který jasně upozorňoval na to, že situace je hrozivá a že je třeba zpevnit konstrukci,“ řekla soudkyně při vynášení verdiktu. Varování od hasičů přicházela i dříve.

E-mail byl z 6. ledna 2006, střecha se zhroutila 28. ledna, uvedla televize TVN 24, která odsouzeného Novozélanďana označila jen křestním jménem a iniciálou příjmení, Bruce R.

Odsouzený si byl podle soudkyně Kariny Maksymové vědom situace, ale nepřijal potřebná opatření, například nenařídil shodit ze střechy sníh a led, a tak neúmyslně způsobil katastrofu s nenapravitelnými následky.

Hala byla špatně postavená

Sama hala se podle předchozích rozsudků zhroutila, protože byla špatně postavená. Uvnitř bylo na 1200 lidí, když se pod vrstvou sněhu a ledu propadla střecha. O život přišlo 65 lidí, zraněných bylo více než 140, z toho 26 utrpělo těžkou újmu na zdraví.

Po největším stavebním neštěstí v polských dějinách bylo původně obviněno 12 lidí, včetně projektanta, vykonavatelů stavby, inspektorky stavebního dozoru a vedení výstaviště. Během procesu jeden z obviněných zemřel, další přistoupil na trest dobrovolně. Po 11 letech, v roce 2017, odvolací soud vynesl rozsudky sahající od dvou let (pro inspektorku) po devět let vězení (pro projektanta haly). I proti těmto pravomocným rozsudkům se odsouzení odvolali k nejvyššímu soudu.

Reklama

Související články

Projektant katovické haly se pokusil zabít

Počet obětí sobotního zřícení katovické haly se ve středu znovu snížil. Pod troskami podle posledních zpráv našli smrt 63 lidé včetně tří Čechů. Původně...

Výběr článků

Načítám