Hlavní obsah

Majitel pozemku může v Maďarsku zabít ozbrojeného vetřelce

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)

Maďarský trestní řád se od prvního července zamerikanizoval – tedy alespoň co do síly ochrany soukromého majetku. Zákonná novinka jde tak daleko, že umožňuje majiteli domu, bytu či pozemku beztrestně zabít ozbrojeného zloděje, který tam vnikl.

Foto: Profimedia.cz

Ochrana soukromého majetku je v Maďarsku na prvním místě. Ilustrační foto

Článek

To sice vyvolalo bouřlivou diskusi i vlnu odporu, avšak novela v této podobě už vstoupila v platnost.

„Co když si bude někdo zkracovat cestu po cizím pozemku, bude mít v rukou klacek, který z dálky nebo ve tmě bude vypadat jako zbraň, a majitel pozemku ho zastřelí?“ namítali kritici přitvrzení této části trestního řádu na sociální síti.

Za oprávněnou sebeobranu se tak nyní v Maďarsku považuje použití zbraně majitelem na vlastním pozemku nebo ve vlastním domě či bytě a dokonce i obehnání pozemku plotem s elektrickým proudem. Podmínkou je pouze to, že v plotu nesmí být 220 voltů, ale pouze napětí, jež potenciálního zloděje odstraší. Dosud bylo zavádění proudu do oplocení trestné. V minulosti se totiž v Maďarsku stal případ, že zloděje zabil proud zavedený do plotu.

Nejhlasitější spor o „povolenou vraždu“

To úřady neklasifikovaly sice přímo jako vraždu, ale majitel pozemku čelil obvinění z trestného činu zabití. To už nyní nehrozí.

Debatu navíc ještě vyostřil výraz „povolená vražda“, který novelizovaný trestní zákoník obsahuje. Tento termín označuje možnost beztrestného zabití ozbrojeného lupiče, případně útočníka na majitelově pozemku, v domě nebo bytě, pokud tam vnikne a chová se agresivně.

Vládní strana FIDESZ premiéra Viktora Orbána se pyšní tím, že novelizací trestního řádu zavedla nejpřísnější pravidla na ochranu soukromého majetku a ochrany lidí v celé Evropě.

„Novela je odpovědí na trestné činy, které nejvíc zneklidňují maďarskou veřejnost,“ uvedl FIDESZ v prohlášení. „Umožňuje účinnější obranu vůči častým krádežím a zvyšuje možnost sebeobrany,“ dodal mluvčí strany Máté Kocsis.

Reklama

Výběr článků

Načítám