Hlavní obsah

Mafie vyhlásila Itálii válku, Řím povolal armádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Místní mafie na jihu Itálie zvaná Camorra „vyhlásila válku státu“. Uvedl to ve středu italský ministr vnitra Robert Maroni, když vysvětloval, proč vláda vyslala v úterý do Campanie na jihu Itálie 500 vojáků, kteří mají pomoci policii bojovat se zločineckými syndikáty.

Článek

Vojáci tam byli vysláni kvůli vraždě šesti Afričanů a Itala u Neapole z minulého týdne. Zločin je připisován Camoře. Maroni označil vraždy jako teroristický čin. Dodal, že italská vláda „musí odpovědně rozhodně a převzít kontrolu oblasti“.

Kromě pěti set vojáků vláda na jih vyslala už dříve policejní posily o síle 400 mužů.

Je to poprvé od roku 1992, kdy byla vyslána do boje proti mafii armáda. Tehdy byly poslány tisíce vojáků na Sicílii, kde byli zavražděni dva soudci soudící bossy mafie.

Italská policie v posledních letech podnikla několik velkých akcí a pozatýkala mnoho bossů mafie. Přesto její síla neslábne. Mafie se navíc nevěnuje už jen pašování drog a získávání výpalného, ale také působí na poli legálního byznysu, což jí umožňuje prát peníze. U Neapole například ovládla likvidaci odpadu, což vedlo k problémům ve městě, jež po naplnění skládek zavalily odpadky. Mafie totiž zisk neinvestovala do recyklace nebo modernizace skládek. Mnohdy odpad vyvážela na nelegální skládky.

Rozhodnutí k tvrdému zásahu vyvolaly vraždy z minulého týdne. Ve městě Castelvolturno bylo zastřeleno šest imigrantů z Ghany, Libérie a Toga, což vyvolalo nepokoje mezi přistěhovalci. Vraždy zřejmě měly něco společného s pašováním drog. Ještě před tím byl zabit v témže městě majitel heren. Jeho hlavu a břicho prošpikovalo 60 kulek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám