Hlavní obsah
Vyhlášená cukrárna Gerbeaud v Budapešti Foto: Profimedia.cz

Maďarští restauratéři žádají povinné spropitné

Maďarský svaz hotelů a restaurací prosazuje zavedení povinného spropitného. To by mělo podle jeho představ činit osm až patnáct procent z útraty s tím, že tento servisní poplatek, jak spropitné označují, by byl rovnou zahrnut do účtu.

Vyhlášená cukrárna Gerbeaud v Budapešti Foto: Profimedia.cz
Maďarští restauratéři žádají povinné spropitné

Jak informoval server vg.hu, zavedení povinného spropitného by mohlo vstoupit v platnost začátkem příštího roku. Svaz svůj návrh odůvodnil nedostatkem pracovních sil v restauracích a hoteliérství.

„Není jiná cesta než radikální zvýšení platů,“ tvrdí vedení svazu. Předseda svazu Tamás Flesch upozornil na pokračující hromadný odchod zaměstnanců restaurací a hotelů do zahraničí.

V Maďarsku je i dnes zvykem nechávat spropitné ve výši 10 až 12 procent. „Spropitným by měli lidé dávat najevo svou spokojenost s jídlem, službami, obsluhou a podobně. Pokud by každý toto pravidlo striktně dodržoval, určitě by se to projevilo na práci číšníků i na kvalitě restaurací,“ domnívá se častý návštěvník restaurací, kterého bez jména cituje server 444.hu.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků