Hlavní obsah

Maďarští extremisté zvedají hlavy

Právo, Ivan Vilček, Budapešť
Budapešť

Vstupem extrémně pravicové strany Jobbik do maďarského parlamentu v roce 2010 se zdálo, že obleky a kravaty celkově zmírní rétoriku krajní pravice. Chyba lávky – Jobbik má v Maďarsku ještě radikálnější následovníky. Extrémním skupinám dodala nový vítr do plachet migrační vlna.

Foto: MTI

Neonacisté si na Budínském hradě v Budapešti připomněli neúspěšný maďarský pokus dostat se koncem války ze sovětského obklíčení

Článek

Zsolt Tyirityán, vůdce skupiny zvané Betyársereg, otevřeně přiznává, že se připravují k obraně Maďarska.  „Migrace a terorismus spolu souvisejí. Cvičíme a připravujeme se proto na ostrahu své země,“ řekl televizi N1TV, která se jako jediná dostala do sídla skupiny. Tyirityán před časem putoval do vězení kvůli napadení Roma.

Neonacisté v akci

Podle žebříčku společnosti Athena patří Betyársereg k nejnebezpečnějším extremistickým skupinám v zemi. Před nimi se umístil pouze gang, který v letech 2008 až 2009 zavraždil šest Romů. Pachatelé jsou za mřížemi.

Neonacisté z organizací Pax Hungarica, Maďarská národní fronta (Magyar Nemzeti Arcvonal) a Hungária Skins zorganizovali v polovině února tzv. den cti. Na Budínském hradě vzpomínali na výročí pokusu německých a maďarských vojáků prolomit obklíčení sovětské armády v únoru 1945.

Druhá nejsilnější strana Radikální pravicová strana Jobbik vznikla v roce 2003.
V roce 2007 založil Jobbik polovojenskou Maďarskou gardu.
Jobbik je pro zrušení Trianonské smlouvy a čs. prezidentských dekretů.
Chce opětovně sjednotit maďarský národ rozdělený po první světové válce.
Ve straně panují silné antisemitské názory.
Ve volbách v roce 2014 si připsala 20,22 procenta hlasů.
Je druhou nejsilnější politickou stranou v Maďarsku.
Má zastoupení v Evropském parlamentu.

Nastoupili k slavnosti v uniformách, v úvodu zazněla maďarská a německá hymna s textem používaným před rokem 1945.  Řečníci vzdávali hold německým a maďarským vojákům, kteří se snažili probít z obklíčení Rudé armády.

„Musíme být připraveni bojovat s podobnou rozhodností jako oni. Vždyť Evropu opět ohrožují okupanti,“ prohlásil Gyula Vésztöi, zástupce Maďarské národní fronty, s narážkou na migranty.

Kontroverzní socha

Maďarsko loni rozhádala plánovaná stavba sochy spoluautorovi protižidovských zákonů Bálintu Hómanovi. Slavnostní odhalení monumentu bylo ohlášeno na 29. prosince 2015 u příležitosti 130. výročí narození kontroverzního politika ve Székesfehérváru.  Pod tlakem rozhořčené veřejnosti k odhalení nakonec nedošlo, ale autoři myšlenky zvažují umístění skulptury jinde.

Foto: MTI

Vzpomínková akce na Budínském hradě

Proti odhalení sochy protestovali občané, zástupci několika ambasád i Ira Forman, americký emisar pro monitoring a potírání antisemitismu. „Šokovalo nás, že takovéto osobě se vzdává pocta. Je to něco, co nemůžeme přejít mlčením. Tento člověk vyzýval k deportaci Židů, což znamenalo skončit v Osvětimi,“ upozornil Forman.

Ve 30. a 40. létech minulého století byl Hóman ministrem náboženství a školství. Poslancem maďarského parlamentu zůstal, i když v březnu 1944 obsadila Maďarsko Hitlerova armáda a vládu Miklóse Horthyho nahradila krutovláda maďarské fašistické strany Šípových křížů. Nejen severovýchod Hóman horlivě propagoval deportace Židů. Po válce byl odsouzen k doživotí a po šesti letech ve věznici zemřel.

Na podnět několika historiků ho však loni soud překvapivě rehabilitoval s tím, že prý nenašel dostatečné důkazy potvrzující, že by se Hóman dopustil válečných zločinů. V zemi dnes stojí Horthyho sochy. Ta na budapešťském náměstí Svobody má namluvit veřejnosti, že za holocaust v Maďarsku může pouze německá okupační armáda.

Podpora extremistů 

Průzkumy ukazují, že extremisté získávají stále větší podporu nejen v nejchudší severovýchodní části země, ale i v ostatních částech Maďarska. A nejenom mezi lidmi bez vzdělání – typickým voličem strany Jobbik je totiž mladý muž se středoškolským vzděláním.

Značné podpoře se strana těší dokonce i mezi vysokoškoláky. Například nacionalistická vize  tzv. velkého Maďarska zabírá i u mladší generace. Ta stejně jako předchozí pokolení vnímá jako traumatizující křivdu poválečné výsledky z Trianonu, podle nichž Maďarsko ztratilo značnou část svého území, a milióny Maďarů se ocitly za hranicemi tzv. mateřské země.

Reklama

Výběr článků

Načítám