Hlavní obsah

Maďarští extremisté chtěli zavraždit prezidenta, premiéra a další politiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Protiteroristické komando maďarské policie TEK zatklo dva členy extremistické skupiny, která chtěla zavraždit prezidenta Jánose Ádera, premiéra Viktora Orbána, expremiéra Ference Gyurcánye a další politiky. O případu informovala maďarská policie.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Členové skupiny se měli sejít 11. září na tajné schůzce v obci Kulcs v centrální části země, kde vyzvali k likvidaci politiků. „Vedoucí skupiny měl na setkání vyhlásit, že v Maďarsku je válečný stav, tudíž všechny prostředky jsou povoleny a některé vládní i opoziční politiky je potřeba odstranit,” uvedla policie.

Jeden ze zatčených, Imre Posta, byl obviněn z přípravy vícenásobné vraždy a z pokusu o změnu ústavního řádu násilnou cestou. Posta už předtím zveřejnil videa s antisemitským a homofobním obsahem. Politické strany podle něho řídí sionisté a politici se dopouštějí genocidy a velezrady.

Orbán hodlá ignorovat výbor pro lidská práva

Zahraniční

Podle maďarských médií byla extremistická skupina už delší dobu pod dohledem tajných služeb a policie zakročila, když na zmíněném setkání v obci Kulcs padlo rozhodnutí o likvidaci zmíněných politiků.

Deník Blikk popsal, že Posta přišel o matku při nehodě autobusu, když mu bylo šest let. Ve chvíli nehody seděl vedle ní. „Dva týdny pak strávil na JIP. Studoval v bývalém Sovětském svazu a pak se stal profesionálním vojákem. Z armády odešel v roce 2008,” uvedl list.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám