Hlavní obsah

Maďarští bezdomovci kupovali na leasing luxusní auta

– BUDAPEŠT
Právo, Ivan Vilček

Dvacetiletý muž stál v čele zločinecké organizace, která v Maďarsku kupovala luxusní automobily na leasing přes nastrčené bezdomovce. "Bezdomovci přitom používali falešné doklady a falešné potvrzení o zaměstnání," uvedla pro internetový portál stop.hu mluvčí policie Zsuzsanna Virágová.

Článek

Podvodníci zajistili bezdomovcům na několik dní novou identitu a nové šaty. Vystupovali většinou jako zaměstnanci úspěšných firem, kteří potřebují nové auto.

Pokud si leasingová společnost ověřovala údaje o zaměstnání, na údajném podnikovém mobilním čísle odpovídal člen zločinecké organizace, který samozřejmě všechna tvrzení bezdomovců potvrdil. "Luxusní automobily následně převezli do Rumunska, kde je prodali," dodala Virágová.

Mezi nejcennější úlovky patřil Mercedes za 22 milionů forintů (2,2 miliónů Kč) a BMW za 14 miliónů (1,4 miliónu Kč). Zločinecká organizace způsobila celkovou škodu 100 milionů forintů (10 miliónů Kč).

Šéf bandy doplatil na svou hamižnost, když odměny pro bezdomovce postupně snižoval a nakonec je pouze pozval na panáka. Bezdomovci proto vše prozradili policii, která proti podvodníkům zakročila. Podvodníkům hrozí až pět let vězení. Policie prošetřuje také odpovědnost několika zaměstnanců leasingových společností, kteří uvěřili falešným dokladům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám