Hlavní obsah

Maďarsko zastropovalo cenu benzínu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od pondělí je v Maďarsku určena maximální hranice ceny litru 95oktanového benzínu a nafty na 480 forintů (33,4 koruny). Snižování ceny půjde na úkor čerpacích stanic, které musejí zůstat otevřené navzdory ztrátám.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Vláda premiéra Viktora Orbána je již varovala, že pokud nařízení poruší, hrozí jim vysoké pokuty a v krajním případě může vláda předat pumpu konkurenční firmě.

Šéf úřadu vlády Gergely Gulyás oznámil, že opatření bude zatím platit tři měsíce. Maďarští řidiči se tak po dlouhé době těšili z poklesu cen pohonných látek. Minulý týden dosahovala cena benzínu a nafty v Maďarsku 500 forintů za litr (34,8 koruny).

Stejně jako ve většině evropských států začala cena benzínu a nafty stoupat letos na podzim a Orbánův kabinet se rozhodl proti vysokým cenám zakročit zmíněnou regulací.

Benzin stojí přes 37 korun, nejvíce od roku 2012

Ekonomika

„Pomůžeme tím občanům i hospodářství,“ uvedl Gulyás. V rámci EU zatím přistoupilo k regulaci cen pohonných hmot pouze Chorvatsko. Maďarsko je tak druhou členskou zemí Unie, která tak učinila.

Reklama

Výběr článků

Načítám