Hlavní obsah

Maďarsko odmítá unijní seznam 14 států, do země pustí jen Srby

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z aktuálního seznamu 14 bezpečných států určených Evropskou unií umožní Maďarsko vstup na své území pouze občanům Srbska. Ve čtvrtek to oznámil maďarský premiér Viktor Orbán.

Foto: Tamas Kaszas, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Evropská unie uvolní cestovní restrikce přijaté kvůli šíření koronaviru. Na seznamu se unie většinově dohodla v úterý, ale členské země jej mohou podle svého uvážení omezit. Česko například souhlasí jen s osmi státy. Na unijním seznamu bezpečných zemí unii jsou Alžírsko, Austrálie, Černá Hora, Gruzie, Japonsko, Jižní Korea, Kanada, Maroko, Nový Zéland, Rwanda, Srbsko, Thajsko, Tunisko a Uruguay.

EU se otevírá dalším zemím. Američanům i Rusům nadále vstup zakázán

Evropa

„Návrh EU prozatím nemůžeme podpořit, protože by to bylo v rozporu se zdravotními zájmy maďarského lidu,“ řekl Orbán na videu zveřejněném na sociální síti. Jedinou výjimkou je Srbsko, kde žije početná maďarská menšina.

Předseda maďarské vlády oznámil, že pro osoby ze zmíněných zemí, které budou územím Maďarska pouze projíždět do jiných zemí, vytvoří Budapešť humanitární koridor.

„Bude ho muset použít každý, kdo bude chtít projet přes Maďarsko. Nebude jim dovoleno tuto trasu opustit a budou prováděny přísné kontroly na hranicích,“ dodal Orbán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám