Hlavní obsah

Maďaři začnou dávat třetí dávku vakcíny

Budapešť
Aktualizováno

Úřady v Maďarsku začnou očkovaným občanům nabízet třetí dávku vakcíny proti koronaviru. Cílem je zvýšit úroveň ochrany obyvatelstva zejména před šířícími se mutacemi. V pátek o tom v maďarském rozhlasu informoval maďarský premiér Viktor Orbán.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Třetí dávku vakcíny umožníme od 1. srpna lidem, kteří jsou minimálně čtyři měsíce po druhé dávce vakcíny,“ řekl Orbán v rozhlasové stranici rádio Kossuth.

Pořadí při třetím očkování nebude určeno věkem. Lidé musí navštívit to místo, kde dostali první dvě dávky. Lékař rozhodne, kterou vakcínu dostanou. O třetí dávku mohou požádat přednostně zdravotníci.

Orbán upozornil, že delta varianta je velmi agresivní a starší lidé by se určitě měli očkovat. Připomněl, že 15 procent občanů Maďarska ve věku nad 65 let není očkováno.

Zdravotníci povinně

Maďarská vláda dále plánuje povinné očkování pro pracovníky ve zdravotnictví a chystá kampaň na vakcinaci školáků.

Babiš žádá Maďary o zapůjčení dalších 200 tisíc dávek vakcíny

Evropa

„Nejsme příznivci donucování, ale schválili jsme, že pro pracovníky ve zdravotnictví bude očkování povinné. Ve zdravotnictví může pracovat jen očkovaná osoba,“ uvedl předseda maďarské vlády.

Do začátku nového školního roku zorganizují v Maďarsku očkování pro věkovou kategorii 12 až 15 let. „Děti mohou dostat vakcínu, pokud s tím souhlasí rodiče,“ dodal Orbán.

Vakcinační mix

Nejvíc vakcín dodala do Maďarska čínská společnost Sinopharm (4,5 milionu), pak následuje Pfizer (3,5 milionu dávek), Sputnik V (2 miliony), AstraZeneca (1,2 milionu) a Moderna (432 tisíc).

Maďarsko nijak neomezuje vstup do země a od turistů nežádá potvrzení o vakcinaci.

V Maďarsku za uplynulý den zaznamenali 64 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a dva lidé zemřeli. V nemocnicích je 86 pacientů s covidem, z nichž je 10 napojeno na umělou plicní ventilaci. Od začátku pandemie bylo v zemi pozitivně testovaných 808 725 lidí a celkem zemřelo 30 015 lidí. V desetimilionové zemi už bylo očkováno 5 559 178 osob, z nichž druhou dávku dostalo 5 268 814 osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám