Hlavní obsah

Macron s Merkelovou prohlubují spolupráci a chtějí posouvat rozvoj EU

Novinky, rei
Paříž

Francouzský prezident Emmanuel Macron uvítal ve čtvrtek v Elysejském paláci německou kancléřku Angelu Merkelovou. Shodli se, že chtějí, aby spolu jejich země mnohem více spolupracovaly, a také posunout Evropskou unii a eurozónu vpřed. Součástí agendy, kterou Macron nazval Evropa, která chrání, je i francouzský návrh na stejnou mzdu pro pracovníky v dané zemi, bez ohledu na to, odkud jsou.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron s německou kancléřkou Angelou Merkelovou

Článek

„Jsme pro Evropu, která ochraňuje a která bude ochraňovat ještě více,“ prohlásil Macron a podotkl, že nejde jen o ochranu z hlediska obranné politiky, ale také rozvoje. S Merkelovou se shodli, že usilují o hlubší francouzsko-německou spolupráci za účelem větší integrace eurozóny a celé EU a jejich posunu vpřed.

Mluvili nejen o boji proti terorismu, ale také o „migrační prevenci“, jak uvedl Macron, a spolehlivém „registru vstupů a výstupů“ z jednotlivých zemí EU, o kterém hovořila Merkelová. V té souvislosti zmínili i hraniční kontroly za stavu zachování politiky otevřených vnitřních hranic a volného obchodu a také užší spolupráci se zeměmi afrického Sahelu, odkud přichází stále víc běženců.

Německá minimální mzda pro Čechy?

Macron rovněž zdůraznil, že mu jde o sociální ochranu. „Jedná se o to, že nebudeme přijímat žádné kompromisy, a naopak budeme pracovat spolu s Německem tak, abychom mohli co nejlépe regulovat sociální Evropu,“ poznamenal a dodal, že mu jde o to, „abychom za stejnou práci měli stejnou odměnu“.

Měl zřejmě na mysli návrh na stejnou minimální mzdu pro zahraniční pracovníky, jakou mají v dané zemi domácí pracovníci, takže by například česká stavební firma, která získala zakázku v Německu, musela platit svým vyslaným pracovníkům mzdu alespoň ve výši německé minimální mzdy.

Francie začala takový požadavek uplatňovat už dříve a byla za to kárána Evropskou komisí. Ta ale současně vypracovala směrnici ve stejném duchu právě na popud Francie a několika dalších zemí. Kritici včetně České republiky mluví o tom, že jde o nepřípustné ochranářství na volném trhu zboží a služeb, zatímco obhájci tvrdí, že jde o bránění „sociálnímu dumpingu“ v podobě levné pracovní síly z ekonomicky slabších zemí EU, který poškozuje domácí pracovníky. Komise sice s návrhem narazila, když jí 11 členských zemí včetně ČR vystavilo tzv. žlutou kartu, nicméně návrh pak předložila znovu ve stejné podobě.

Tentokrát se však mluví o tom, že by řidiči kamiónů, jichž by se opatření dotklo asi nejvíce a citelně, protože často projíždějí v průběhu několika hodin hned více zeměmi, byli vyjmuti, resp. že by opatření činilo výjimky právě v případě lidí jako oni, kteří v dané zemi pracují jen pár hodin.

Ten chce to a ten zas tohle

Komentátoři před schůzkou Macrona s Merkelovou zdůrazňovali, že obě země mají své priority. Ve zkratce Německo chce, aby Francie reformovala svou ekonomiku, a Paříž naopak žádá pomoc v oblasti obrany včetně větší angažovanosti a peněz v severní Africe.

Macron rovněž s novým elánem oživil volání po společném ministerstvu financí pro země eurozóny, s nímž spojil i významnou žádost o vydávání společných dluhopisů. Merkelová se dala slyšet, že je ochotna i o takových francouzských požadavcích jednat, po pátečním jednání ale před novináři zdůrazňovala téma ochrany před migrací a jednotného digitálního trhu.

Macron se s Merkelovou sešel před odpoledním uvítáním amerického prezidenta Donalda Trumpa v Paříži.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám