Hlavní obsah

Lukašenko pohrozil, že v případě dalších sankcí EU přeruší tranzit plynu

Minsk

Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko ve čtvrtek pohrozil tvrdou odplatou za jakékoliv nové sankce Evropské unie (EU) proti Minsku. Ve hře je podle něj i přerušení tranzitu ruského zemního plynu a přepravy dalšího zboží přes Bělorusko. EU se chystá postihnout Lukašenkův režim za vyostřování migrační krize na hranicích s Polskem a pobaltskými státy.

Foto: Sputnik, Reuters

Běloruský prezident Alexander Lukašenko

Článek

Běloruská diplomacie by podle Lukašenka měla varovat všechny v Evropě, že jakmile zavedou dodatečné sankce, které shledá Minsk nepřijatelnými, odpoví na ně. Pokud na nás uvalí dodatečné sankce, které jsou pro nás „nepřijatelné a nestravitelné”, musíme odpovědět, řekl autoritářský vůdce Běloruska.

„Při obraně naší svrchovanosti a nezávislosti se nezastavíme před ničím,“ prohlásil Lukašenko během porady s vládními představiteli. „Zahříváme Evropu, ale ještě nám vyhrožují, že uzavřou hranice. A co když my jim přerušíme zemní plyn? Proto bych vedení Polska, Litvy a dalším bezhlavým (politikům) doporučil, aby přemýšleli, než začnou mluvit,“ řekl podle státní agentury BelTa.

Jste bastardi a blázni, pustil se Lukašenko do Evropské unie

Evropa

Podle něj je třeba v případě pátých sankcí jednat tvrdě.  „Mnoho z nás se začalo bát pátého balíčku, (pane premiére) Romane Alexadroviči (Golovčeko), byl jste instruován – nemůžeme jim odpustit nic. Polsko nás zastrašuje, že zavře hranici.“

Migranti mezi Běloruskem a Polskem jsou v zoufalé situaci

Evropa

Evropská unie se chystá rozšířit sankce proti Bělorusku. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová po středečním setkání s americkým prezidentem Joem Bidenem v Bílém domě oznámila, že nové postihy budou mířit na konkrétní osoby i podniky. Počínání Minsku, který podle EU cíleně vyhrocuje migrační krizi na běloruských hranicích s Polskem a pobaltskými zeměmi, označila šéfka unijní exekutivy za hybridní útok autoritářského režimu.

Reklama

Výběr článků

Načítám