Hlavní obsah

Lukašenko oznámil, že poslal vojáky v bojové pohotovosti k západní hranici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

Prezident Alexander Lukašenko poslal na západní hranici Běloruska jednotky armády, které jsou v plné bojové pohotovosti, napsala agentura DPA s odkazem na Lukašenkova slova během jednání bezpečnostní rady v Minsku. Jednotky jsou připraveny splnit rozkazy, uvedl prezident.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Armáda na západě Běloruska

Článek

„Dnes máme problémy nejen uvnitř, ale i venku,“ řekl Lukašenko.

Již o víkendu nařídil, aby do Grodna, městě na západě země, byli převeleni výsadkáři. Odůvodnil to údajně napjatou bezpečnostní situací.

Tvrdil také, že jednotky NATO se nacházejí nedaleko hranice. Severoatlantická aliance tyto informace odmítla.

Vměšování do vnitřních záležitostí Běloruska je nepřijatelné, varoval Putin Merkelovou

Evropa

V centru Minsku se podle agentury TASS opět scházejí demonstranti požadující Lukašenkovo odstoupení. Policie ovšem nezasahuje.

Demonstrace se konají v zemi od 9. srpna, kdy skončily prezidentské volby a Lukašenko v nich byl po šesté prohlášen za vítěze se ziskem více než 80 procent hlasů. Lidé protestují proti falšování výsledků voleb. Protikandidátce Svjatlaně Cichanouské úřady přisoudily jen deset procent. Ta ale tvrdí, že kdyby se hlasy počítaly poctivě, získala by 60 až 70 procent.

Protesty v Bělorusku pokračují, obětí může být pět

Evropa

Lukašenko během úterý již telefonoval s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Bylo to v krátké době už potřetí, několikrát spolu hovořili už o víkendu 15. a 16. srpna. Putin informoval běloruského prezidenta o úterních telefonátech s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Podle Kremlu odrazoval od vměšování do záležitostí Běloruska a vyvíjení nátlaku na Lukašenka.

Reklama

Výběr článků

Načítám