Hlavní obsah

Londýnští jeřábníci zaspali, zachránilo jim to život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Dva jeřábníci pracující na stavbě londýnského mrakodrapu St. George Tower ve středu zaspali. To, že přišli do práce pozdě, jim zachránilo život. V 08:00 už totiž měli být Richard Moule a Nicki Biagioni v kabině jeřábu, do kterého narazil vrtulník AgustaWestland AW 109.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Poškozený jeřáb na místě pádu vrtulníku. Pilot asi jeřáb v mlze neviděl.

Článek

Moule řekl listu Daily Mail: „Můj kolega i já jsme tam měli být už v sedm ráno, ale opozdili jsme se. Bylo to poprvé za tři roky, co vykonávám tuto práci, že jsem zaspal. Můžete to nazvat božím zásahem, jestli chcete. Nasedl jsem na svou motorku a přijel tam v 7:45."

Ve chvíli, kdy helikoptéra v mlze narazila do jeřábu, ještě nebyl v kabině, kde už měl pracovat: „Byl jsem ve sklepě připraven jít nahoru. Neslyšel jsem explozi, až alarm, abychom vyšli ven. Lidé byli evakuováni.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vrtulník narazil do jeřábu a zřítil se na zem Video: Reuters

Zaspal i druhý jeřábník Nicky Biagioni. „Ráno zaspal, což se nikdy nestalo, a do práce přišel pozdě. Děkuji jeho strážnému andělovi,“ řekla jeho žena Leanna.

Do práce přijížděl také na motorce. Zrovna sjížděl po rampě, aby zaparkoval, když helikoptéra narazila do jeřábu.

Foto: ČTK/AP

Vrtulník po dopadu hořel.

Náraz si vyžádal dvě oběti, pilota vrtulníku a jednoho člověka na zemi. Dalších devět lidí bylo zraněno. Naštěstí vrtulník nedopadl na rušnou zastávku Vauxhall Station, na velkou samoobsluhu nebo na sídlo tajné služby MI6, řekl londýnský starosta Boris Johnson a dodal: "Mohlo to být mnohem horší."

Zatím není jasná přesná příčina tragédie, i když na vině byla i mlha. Někteří svědci ale uvedli, že výstražné světlo na jeřábu nesvítilo, nebo že nebylo vidět. Zjišťuje se též, zda letečtí dispečeři upozornili pilota helikoptéry na mrakodrap a jeřáb. Vrtulník letěl z Redhillu v hrabství Surrey do Elstree v hrabství Hertfordshire.

Reklama

Výběr článků

Načítám