Hlavní obsah

Londýnský soud poslal osamělého vlka na osm let do vězení za členství v IS

– Londýn

Do vězení na osm let poslal londýnský soud Brita Samatu Ullaha za členství v teroristické organizaci Islámský stát (IS). Policie u něj našla 30 párů USB zařízení kamuflovaného jako knoflíčky do košilových manžet s údaji o raketových systémech a s návody, jak se vyhnout odhalení na internetu, napsala v úterý agentura DPA.

Foto: Handout, Reuters

Samata Ullah

Článek

„Vytvořil pro teroristy rozsáhlou službu. Byl technicky velmi zdatný, je to nebezpečný jedinec,” sdělil velitel protiteroristické jednotky Dean Haydon. Podle jeho slov Ullah používal metody, s nimiž se dosud policie nesetkala. Policisté našli přes půl miliónu internetových souborů a 150 typů digitálního zařízení.

Na čtyřiatřicetiletého Ullaha policii navedlo vyšetřování v Keni. Muž pochází z Walesu, v internetovém prostředí působil pod mnoha jmény, operoval z desítek mailových adres a účtů na Twitteru.

Haydon řekl, že šifrovací metody nabízené některými internetovými společnostmi „teroristům umožňují operovat beztrestně”. Ullah prý většinu svých aktivit prováděl ze své ložnice v Cardiffu. „Je to spíš samotář. Chování, jímž se projevoval ve virtuálním světě, se hodně liší od jeho skutečné povahy,” sdělil Haydon.

Ullah je rozvedený, byl bez práce a zatčen byl loni v září. Britská policie ho označuje za „velmi nebezpečného” a za „osamělého vlka”. K šesti hlavním bodům obžaloby, k nimž patří členství v zakázané organizaci a příprava teroristických činů, se přiznal. Obhajoba sázela na argument, že má obžalovaný mentální problémy a trpí autismem.

Reklama

Výběr článků

Načítám