Hlavní obsah

Londýn chce zrušit letiště Heathrow

Právo, BBC, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Letiště Heathrow je jednou z největších dopravních křižovatek světa a praská ve švech, ale londýnská radnice nechce další rozšíření. Jedno z nejfrekventovanějších letišť planety by se dokonce mělo proměnit v tichou obytnou zónu. Tak radikálně chce londýnský starosta Boris Johnson vyřešit letité spory o rozšíření Heathrow.

Foto: Profimedia.cz

Letiště Heathrow.

Článek

Ty se vyostřily nyní, kdy vedení letiště požaduje vybudování třetí přistávací dráhy, zatímco obyvatelé z okolí ostře protestují, protože se obávají, že neustálý hluk a znečištění kvůli silnému provozu letadel dál vzrostou.

Podle Johnsona by mělo nové letiště se čtyřmi přistávacími drahami vyrůst do roku 2029 na jihovýchodě Anglie.

S metropolí by ho spojovala rychlodráha. Nové letiště na Isle of Grain nebo na umělém ostrově v ústí Temže by mělo mít kapacitu pro odbavení 180 miliónů lidí ročně.

Jako třetí možnost navrhl Johnson dostavbu londýnského letiště Stansted, kde už dnes přistává nemalá část letadel mířících do Británie z ČR.

Rozhodnutí o osudu londýnských letišť má padnout do roku 2015.

Bydlení až pro čtvrt miliónu lidí

V britském hlavním městě by se zrušením Heathrow uvolnil prostor pro obytnou čtvrť, kde by mohlo bydlet až čtvrt miliónu lidí.

Vzniklo by tak i čtyřicet tisíc pracovních příležitostí.

Heathrow je třetím největším letištěm světa. Ročně jím projde 70 miliónů lidí, tedy sedm Českých republik. Sílí však obavy, že bez dostavby dalších přistávacích ploch nebude letiště konkurenceschopné zejména vůči Dubaji.

Reklama

Související články

Na londýnském letišti hořel dreamliner

Ranveje na londýnském letišti Haethrow byly v pátek odpoledne uzavřeny kvůli požáru na palubě odstaveného Boeingu 787 Dreamliner etiopských aerolinií. Nikdo...

Výběr článků

Načítám