Hlavní obsah

Londýn čelí nájezdům zahraničních gangů, vedou Rumuni

Londýn

Londýnská policie ve čtvrtek zveřejnila počty zadržených zločinců za letošní listopad. Poukázala na to, že britská metropole se stala rájem pro zahraniční gangy, z nichž je řada z východní Evropy. Minulý měsíc bylo zadrženo na 800 zločinců z této části kontinentu. Nejvíc z nich pocházelo z Rumunska, uvedl list Daily Mail.

Foto: Andrew Winning, Reuters

Policejní vůz míjí radnici v londýnské čtvrti Lambeth

Článek

Z každého tisíce Rumunů v Londýně je jich průměrně 183 zatčeno. U Britů je to 26 z tisíce. Rumuni jsou odpovědní za 11 procent zločinů, které spáchali cizinci a jsou ze zahraničních gangů nejagilnější.

Východoevropané předstihli i notoricky známé Nigerijce, kteří jsou pátí v pomyslné tabulce za druhými Poláky, Litevci a Indy. Kdysi tak nebezpeční Jamajčané, kteří sužovali Londýn v sedmdesátých letech, jsou až devátí.

Rumunské gangy se především soustředí na výnosné zločiny s kreditními kartami.

Každoročně je v britské metropoli zatčeno 70 000 cizinců, z nichž zhruba čtvrtina (28 procent) skončí ve vazbě. Mezi pachateli nejzávažnějších zločinů čtvrtina pochází ze zahraničí.

Problémy britské policie

Komisař Mark Rowley přiznal, že metropolitní policie má mezery v potírání zločinců - cizinců. Zdůvodnil to historicky ne dost silnými vazbami mezi policií a ministerstvem vnitra, a tím, že se notorické zločince ne vždy dařilo vyhostit ze země nebo je do Británie pokud možno ani nepustit.

Dalším problémem je špatná spolupráce v rámci EU, kdy britské policii chybí přístup do trestních rejstříků cizích zemí, což by měla v únoru změnit dohoda právě s Polskem, Lotyšskem a Rumunskem. Policisté z první a poslední země už s britskými kolegy spolupracují.

Problémem také je, že cizinci se dostávají často ven na kauci místo toho, aby byli stíháni, i když se v posledním roce podařilo několik zločinců, kteří si odseděli své tresty, deportovat.

Rowley také upozornil, že je potřeba se soustředit na potírání drobné kriminality, jako je falšování lístků, žebrání nebo prostituce, protože ta často souvisí i se závažnější kriminalitou.

Reklama

Výběr článků

Načítám