Hlavní obsah

Lidstvo ohrožuje tichý zabiják. Nastala pandemie cukrovky, varuje WHO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příliš vysoká hladina cukru v krvi trápí každého jedenáctého člověka a nově diagnostikovaných každý rok přibývá. Varuje před tím Světová zdravotnická organizace (WHO) a upozorňuje, že ve srovnání let 1980 a 2014 se počet diabetiků zčtyřnásobil ze 108 miliónů na 422 miliónů.

Diabetici si denně musejí píchat inzulín. Ilustrační foto

Článek

"Pokud chceme učinit nějaký pokrok v zastavení vzestupu cukrovky, musíme zvážit naše každodenní životy - jíst zdravě, být fyzicky aktivní a vyvarovat se nepřiměřeného nárůstu tělesné hmotnosti," uvedla šéfka WHO Margaret Chanová.

"I v tom nejchudším prostředí musí vlády zajistit, aby lidé měli možnost zdravé volby a aby systém zdravotní péče dokázal cukrovku diagnostikovat a léčit," dodala.

Každý rok zemře 3,7 miliónu lidí

Vysoká hladina cukru je jedním z největších zabijáků - ročně připraví o život 3,7 miliónu lidí. Podle údajů na stránkách Diabetické asociace ČR trpělo v roce 2012 cukrovkou více než 841 tisíc Čechů.

Experti WHO teď varují, že hrozivý trend pomůže zvrátit jen opravdu „drastická“ globální kampaň.

Zmiňovaná zpráva nerozlišuje mezi cukrovkou prvního a druhého typu. Větším problémem je nicméně diabetes druhého typu, který je spojován s nezdravou životosprávou, především nadváhou.

Tou už ve světě trpí každý třetí člověk, přičemž nejpalčivější je problém přirozeně ve vyspělém světě, kde mají lidé takřka neomezený přístup ke kaloricky bohatým potravinám.

Musíme reagovat. Hned

Diabetes může vyvolat nebo podpořit řadu fatálních selhání mnoha orgánů. Vysoká hladina cukru v krvi může vést například k srdečnímu infarktu, mozkové příhodě, selhání ledvin, slepotě nebo nejrůznějším komplikacím v těhotenství.

Cukrovka

Diabetes je skupina chronických onemocnění, která se projevuje poruchou metabolismu sacharidů.

Následky cukrovky se řeší inzulinem, který umožňuje glukóze obsažené v krvi pronikat do buněk, kde se z ní uvolňuje energie.

Mezi hlavní projevy cukrovky tak patří zvýšená koncentrace glukózy v krvi a nedostatek energie.

Zdroj: ČTK

„Cukrovka je tichý zabiják a je na neúprosném vzestupu, který potřebujeme zastavit. Můžeme toho dosáhnout, víme, co je potřeba udělat... Cukrovka má obrovský vliv na naše zdraví, rodiny i celou společnost,“ řekl BBC vedoucí kampaně WHO pro boj s diabetem Etienne Krug.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám