Hlavní obsah

Lídři zemí BRICS si před summitem G20 rýpli do Trumpa

Hamburk

Lídři zemí tvořících hospodářské uskupení BRICS, tedy Rusko, Čína, Indie, Brazílie a Jižní Afrika se před summitem G20 v Hamburku sešli k samostatnému jednání a po jeho skončení vyzvali ostatní země G20 k dodržování pařížské dohody o ochraně klimatu. Americký prezident Donald Trump přitom před nedávnem oznámil, že Spojené státy od dohody odstupují.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Vyzýváme mezinárodní společenství, aby společně pracovalo na zavedení úmluv Pařížské dohody o změnách klimatu,“ cituje server Hindustantimes ze společného prohlášení lídrů BRICS.

Spolek velkých rozvíjejících se ekonomik se zároveň vyslovil pro otevřenější globální ekonomiku a odsoudil protekcionismus.

„Jednoznačně podporujeme právně ošetřenou, transparentní, nediskriminující, otevřenou a inkluzivní ekonomiku,“ uvedly země BRICS.

Odsouzení protekcionismu

Také toto prohlášení vzbuzuje dojem, že je namířeno proti Trumpově politice. Současný americký prezident totiž během kampaně i po nástupu do úřadu opakovaně prohlašoval, že bude bojovat za americké firmy a americké hospodářství staví na první místo.

Trump využije příležitosti summitu G20, aby se vůbec poprvé osobně sešel se svým americkým protějškem Vladimirem Putinem. O čem bude řeč, není známo, schůzka je ale s napětím očekávána.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám