Hlavní obsah

Lídři EU odklepli sankce vůči Rusku. Zasáhnou banky, energetiku, dopravu i obchod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Lídři EU se ve čtvrtek večer shodli na dosud nejtvrdších sankcích proti Rusku. Ze zveřejněného závěru obecně vyplývá, že opatření míří na finanční a bankovní sektor, energetiku, dopravu i obchod a týkají se i činitelů. Konkrétní kroky ale zatím zveřejněny nebyly.

Foto: Francois Walschaerts, ČTK/AP

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová

Článek

„Rusko nese plnou odpovědnost za tento akt agrese a za všechno ničení a ztráty životů, které způsobí... Evropská rada je pevně přesvědčena, že použití síly a nátlaku s cílem změnit hranice nepatří do 21. století,” shodli se vůdci všech 27 unijních států krátce po začátku jednání. Sankce budou podle nich mít pro Rusko "masivní a tvrdé" následky.

Postihy mají spočívat také v kontrolách exportu, omezení vývozu zboží dvojího využití nebo v restrikcích týkajících se vydávání víz. Lídři se naproti tomu neshodli na vyloučení Ruska z mezinárodního platebního systému SWIFT, jež navrhovaly některé země.

Biden ohlásil kroky proti Rusku. Matka všech sankcí se ale nekoná

Amerika

Šéfové unijních států podle závěrů summitu zároveň rázně odsoudili čtvrteční ruský útok na Ukrajinu a vyzvali Moskvu k jeho okamžitému ukončení.

Vyzvali rovněž k přípravě dalšího balíku sankcí, který se bude týkat i Běloruska, z jehož území Rusko na Ukrajinu také útočí.

Lídři vyjádřili podporu Ukrajině, které jsou podle nich unijní země připraveny poskytovat další politickou, finanční a humanitární pomoc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám