Hlavní obsah

Lidi v potopené Bulgariji zahubily vesty, nemohli kvůli nim proplavat okny

Právo, nka

Většinu obětí zkázy výletního parníku Bulgarija, který se 10. července potopil na Volze, mají paradoxně na svědomí záchranné vesty. Napsal to ruský server NEWSru.com s odvoláním na potápěče, kteří u vraku zasahovali.

Foto: Reuters

Jedna z vyzvednutých obětí z parníku Bulgarija se záchrannou vestou na těle

Článek

Když se loď potápěla, byla nakloněná na stranu. Lidé uvěznění v podpalubí se proto museli ponořit pod vodu, aby mohli proplout dveřmi nebo okny a dostat se ven. Cestující ale v panice nikdo neupozornil, že vesty si nesmějí navlékat v kajutách, protože jinak se z nich už nedostanou.

„Loď se převrátila na bok, dveře tak najednou byly na stropě. Voda do kajut vrazila velkou silou, navíc začala panika. Jak se v takové situaci měli dostat ven?“ ptá se jeden ze záchranářů. Vesty na sobě přitom měla většina utonulých, které potápěči ve vraku našli.

Úřady zatím potvrdily smrt 114 lidí. Loď šla ke dnu tak rychle, že se zachránilo jen 79 osob.

Foto: Profimedia.cz

Remorkéry na Volze nad místem neštěstí

V souvislosti s potopením lodi vyšetřovatelé zatím obvinili čtyři lidi - ředitelku společnosti, která loď měla pronajatu k turistickým výletům, inspektora, který plavidlo schválil do provozu, a kapitány dvou lodí, které propluly kolem místa neštěstí bez poskytnutí pomoci.

Loď plula z Bolgaru do Kazaně.

Reklama

Výběr článků

Načítám