Hlavní obsah

Liberijský prezident souzený za válečné zločiny obvinil tribunál z kupování svědků

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag

Bývalý liberijský prezident Charles Taylor, kterého mezinárodní tribunál v Haagu uznal vinným z napomáhání válečných zločinů v Sierra Leone, obvinil ve středu žalobu z kupování svědků. Podle něj jsou také jejich výpovědi vytrženy z kontextu.

Foto: Evert-jan Daniels, Reuters

Charles Taylor u soudu v Haagu

Článek

Podle 64letého Taylora hrály peníze korupční roli v procesu: "Svědci byli zaplaceni, přinuceni svědčit a v mnoha případech se jim vyhrožovalo, nebudou-li ochotni podat svědectví."

Taylor se ve středu mohl vyjádřit k dubnovému verdiktu, podle něhož je vinen v jedenácti bodech obžaloby včetně vyzbrojování rebelů a napomáhání válečným zločinům včetně vražd a znásilnění. Naopak byl zproštěn obvinění, že se sám válečných zločinů a zločinů proti lidskosti dopustil.

Podle BBC dodal také, že soudci byli nekompetentní. Neměli celý obraz událostí a chyběl jim podle něj kontext. Dodal, že sám válečné zločiny v Sierra Leone odsoudil a že vyjádřil hluboké sympatie k obětem.

Taylorovi hrozí přes 80 let vězení

Obžaloba navrhuje trest 84 let vězení, což obhajoba považuje v případě 64letého Taylora za neúměrné a žádá sazbu, která by byla jednoznačně nižší než doživotí, jímž trest navrhovaný prokuraturou je. Zmiňují i fakt, že jeho role byla nepřímá. Žalobci ale namítají, že špatné zdraví a věk by neměly mít dopad na délku trestu, který bude vynesen 30. května. Ten má odrážet i rozsah hrůz občanské války v Sierra Leone v letech 1991 - 2002, ve které Taylor podporoval Jednotnou revoluční frontu (RUF), jež má na svědomí 120 000 lidských životů. Vzbouřenci mu platili za zbraně krvavými diamanty.

Před Taylorem vystoupila prokurátorka Brenda Hollisová. Zmínila brutalitu vzbouřenců: "Mezi spáchanými krutými a zběsilými zločiny byly veřejné popravy a amputace, také se vystavovaly useknuté hlavy na kontrolních stanovištích, veřejně se znásilňovaly ženy a dívky a lidé se zaživa upalovali v domech.“ Podle ČTK zmínila i roli Taylora: „Bez něj by toto povstalecké hnutí zaniklo mnohem dříve.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám