Hlavní obsah

Lék sotrovimab zabírá na všechny mutace včetně omikronu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Lék sotrovimab, který vyvinula britská farmaceutická společnost GlaxoSmithKline s americkou firmou Vir Biotechnology, by mohl být účinný na 37 mutací koronaviru včetně té nejnovější s názvem omikron. Plyne to z laboratorních testů. Lék byl minulý týden schválen ve Velké Británii, v USA se může mimořádně používat už od května.

Foto: Profimedia.cz

Výrobní linka firmy GlaxosmithKline

Článek

Testy ukázaly, že sotrovimab snižuje riziko hospitalizace a úmrtí o 89 procent u lidí, kteří mají mírné až středně vážné příznaky covidu-19. Nepodává se lidem, kteří jsou už připojeni na kyslík. Hodí se zejména pro lidi s oslabenou imunitou.

Sotrovimab je monoklonální protilátka, která se podává infuzí. Navazuje se na hrotový protein viru SARS-CoV-2, a snižuje tak schopnost viru proniknout do buněk lidského těla.

V USA schválili po EU použití léku Sotrovimab k léčbě covidu-19

Amerika

Podle studií je schopen působit i na variantu viru omikron, jež má velký počet mutací RNA v oblasti, která popisuje hrotový protein, jímž se virus napojuje na napadenou buňku, i v oblasti vázací domény, přes kterou do buňky proniká. Předpokládá se proto, že by lék měl zabírat i na další známé varianty viru, protože ty mají méně mutací než omikron.

EMA začala s hodnocením léku proti covidu-19 Sotrovimab

Koronavirus

V květnu doporučil použití sotrovimabu, známého též pod obchodním názvem, Xevudy, americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). V stejném měsíci výbor Evropské lékové agentury EMA pro humánní léčivé přípravky (CHMP) dokončil průběžný přezkum a lék doporučil pro použití u lidí starších dvanácti let s hmotností přes 40 kg.

Lék posuzuje i český Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).

GlaxoSmithKline už podal žádost o registraci preparátu pro použití v EU. Průběžné výsledky, které měla EMA k dispozici, ukázaly, že riziko hospitalizace a smrti snižuje o 85 procent ve srovnání s lidmi, kteří dostali jen placebo, hospitalizace nebo smrt nastala u 3 z 291 lidí, v kontrolní skupině to bylo 21 z 292.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám