Hlavní obsah

Ledy se hnuly. Ruský ropný gigant Lukoil vyzval k ukončení války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruský ropný gigant Lukoil ve čtvrtek vyzval k ukončení války na Ukrajině. Stal se tak prvním velkým ruským podnikem, který se postavil proti invazi, píše AFP.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ropná plošina Lukoilu v Kaspickém moři

Článek

„Vyzýváme k okamžitému zastavení bojů v ozbrojeném konfliktu a plně podporujeme jeho řešení prostřednictvím vyjednávání a diplomatických prostředků,“ uvedlo vedení Lukoilu v prohlášení, z něhož cituje agentura AFP.

Lukoil je druhým největším těžařem ropy v Rusku po státní společnosti Rosněfť. Většinovými vlastníky Lukoilu jsou šéf podniku Vagit Alekperov a jeho náměstek Leonid Fedun, upozornila agentura Reuters.

Začalo druhé kolo vyjednávání mezi Ruskem a Ukrajinou

Válka na Ukrajině

Ruský ropný gigant je, stejně jako všechny další podniky, silně zasažen ekonomickými sankcemi Západu a reakcí trhu na invazi na Ukrajinu. Jeho akcie na londýnské burze se v pondělí propadly o 63 procent.

Tvrdé dopady nepociťují jen firmy, ale také jednotlivci, a to včetně těch nejbohatších. Ve čtvrtek přišla zpráva o zabavení přepychových jachet dvou oligarchů.

Německo zabavilo megajachtu ruského oligarchy Usmanova

Zahraniční

Sankce však dopadají na všechny Rusy bez rozdílu. Mimo jiné proto, že vinou sankcí padá rubl a tím se krátí úspory střadatelů v bankách.

Reklama

Výběr článků

Načítám