Hlavní obsah

Laviny už v Alpách zabily deset lidí, zemřel i zkušený horský vůdce

DPA, ČTK, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pád lavin v Alpách zabil o víkendu dalších pět lidí. Počet obětí padajícího sněhu se tak od čtvrtka zvýšil nejméně na deset. Informovala o tom tamní média.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Lyžaři v Alpách (Ilustrační foto)

Článek

V sobotu ve francouzské nemocnici zemřel manželský pár, který lavina zasypala v pátek v lyžařském středisku La Clusaz. Dva mladí Italové, jež lavina zastihla při jízdě mimo sjezdovku, zahynuli v italském údolí Valle d'Aosta. Finský snowboardista pak zemřel ve východním Tyrolsku.

Masy čerstvého sněhu hrozí pádem

V Alpách, které jsou tradičně cílem mnoha českých vyznavačů zimních sportů, dál panuje vysoké lavinové nebezpečí vzhledem k velkému množství čerstvě napadaného sněhu. Ve Francii už úřady vyhlásily čtvrtý stupeň nebezpečí na pětistupňové škále.

Foto: Giancarlo Cattaneo, ČTK/AP

Švýcarští odborníci zkoumají lavinovou oblast nad zimním střediskem Svatý Mořic

V Tyrolsku platí třetí stupeň a odborníci varují, aby se sportovci nepouštěli mimo vyznačené trasy zejména v nadmořských výškách nad 2000 metrů. Masu sněhu tam prý může dát do pohybu i váha jediného lyžaře.

Podle zpravodajského serveru focus.de pod lavinami zemřelo nejen deset lidí, ale desítky jich utrpěly při závalech zranění.

Zahynul i zkušený horský vůdce

Po dvou obětech si vyžádaly sesuvy sněhové masy ve švýcarských a francouzských Alpách a jeden člověk zahynul na severu Itálie. Další dva lidé zemřeli v Itálii a v Rakousku při nehodách na sjezdovkách.

Ve francouzském středisku Courchevel sníh zasypal i Lionela Blanka (50), zkušeného horského vůdce. „Znal hory jako málokdo. Mohl se v nich pohybovat poslepu. Musel někde udělat chybu,“ řekl Gilbert Blanc-Tailleur, starosta města.

Z následků vánoční bouře a záplav se zatím plně nevzpamatovala ani Británie, kde podle BBC nemá elektřinu stále na čtyři tisíce domácností. Ještě v pátek jich přitom bylo téměř 20 tisíc.

Dobrou zprávou pro postižené může být oznámení jednoho z největších distributorů elektřiny v zemi UK Power Networks, že skoro ztrojnásobí finanční kompenzace pro ty, kdo zůstali po Vánocích bez proudu déle než 60 hodin. Podle BBC si tito lidé budou moci přilepšit až o 432 liber (14 200 Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám