Hlavní obsah

Laschet na odstřel? Většina Němců chce, aby se volební lídr CDU po neúspěchu klidil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Na 68 procent Němců požaduje, aby kandidát konzervativní unie CDU/CSU na post kancléře Armin Laschet rezignoval na všechny funkce. Vyplývá to z bleskového průzkumu veřejného mínění, který zveřejnil institut YouGov. Unie CDU/CSU dostala ve volbách jen 24,1 procenta hlasů, což je nejhorší výsledek od konce druhé světové války.

Foto: Michael Kappeler, Reuters

Armin Laschet

Článek

Podle německé pobočky YouGov požaduje bezpodmínečný Laschetův odchod z politiky 51 procent respondentů a dalších 17 procent by rezignaci tohoto kancléřského kandidáta spíše uvítalo. Čtyři procenta dotazovaných chtějí, aby ve funkcích rozhodně zůstal, devět procent uvedlo, že by spíše měl zůstat. Zbývající respondenti neměli jasný názor.

Laschetův osud je nyní nejistý a jeho pozice je slabá. Nedokázal ani prosadit šéfa poslanecké frakce CDU/CSU jen na období rozhovorů o nové vládě. Proti takovému řešení se ostře postavila CSU a také část CDU, proto poslanci v úterý opětovně zvolili šéfem frakce Ralpha Brinkhause z CDU, ovšem jen na sedm měsíců místo celého roku. Spekulovalo se, že Laschet chtěl tuto funkci v případě odchodu do opozice pro sebe, což ale straníci popřeli.

Laschet je současně premiérem západoněmecké spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko, ale z této funkce musí odejít do 26. října, kdy je ustavující zasedání Spolkového sněmu, ve kterém usedne jako poslanec. Souběh těchto funkcí zemská ústava Severního Porýní-Vestfálska neumožňuje.

Volby v Německu vyhráli sociální demokraté, kancléře jistého nemají

Evropa

V unii CDU/CSU zaznívají opět hlasy, že by Lascheta měl vystřídat šéf bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) Markus Söder. Rozhodování mezi Laschetem a Söderem, kdo unii povede, bylo těsné. I CSU ale v Bavorsku ztratila a Söder už naznačil, že unie bude v opozici.

Laschet se prozatím nadějí na sestavení vlády spolu se Zelenými a liberálními svobodnými demokraty (FDP) nevzdává, ačkoli podle Södera je pravděpodobné, že obě menší strany se přikloní ke koalici se sociální demokracií (SPD) kancléřského kandidáta Olafa Scholze. SPD volby vyhrála s 25,7 procenta hlasů.

Zelení a FDP hledají mosty

FDP a Zelení už v úterý zahájili jednání o spolupráci, a pokud se dohodnou na společných prioritách, osloví jednu ze silnějších stran.

KOMENTÁŘ: Německo čekají velké námluvy – Alex Švamberk

Komentáře

Je ale otázkou, zda se obě menší strany budou schopné dohodnout mezi sebou, protože před čtyřmi lety se jim to nepovedlo. Významný představitel Zelených Cem Özdemir vidí jako největší překážku rozdílný pohled na daňovou politiku: „Nedá se říci: chceme infrastrukturu, nechceme zvýšit daně a nechceme s dluhovou brzdou nic dělat.“ I přesto je, jak uvedla televize ARD, přesvědčen, že šance na řešení tu je a obě strany budou moci jít spolu za lídrem vítězné SPD Scholzem.

Předseda FDP Christian Lindner zveřejnil na Instagramu fotografii s oběma předsedy Zelených Annalenou Baerbockovou a Robertem Habeckem s textem „Při hledání nové vlády zkoumáme společné postoje a mosty přes to, co nás rozděluje. A dokonce nějaké nacházíme”.

Výběr článků

Načítám