Hlavní obsah

Kypr schválil plán záchrany před bankrotem

– Nikosie

Kyperský parlament v úterý těsnou většinou schválil záchranný plán v hodnotě 23 miliard eur (téměř 595 miliard Kč), který má bankrotující ostrov vyvést z krize. Informovala o tom agentura Reuters. Půjčkou v hodnotě deseti miliard eur se na projektu bude podílet eurozóna a Mezinárodní měnový fond. Pokud by poslanci opatření odmítli, hrozil zemi státní bankrot.

Foto: Reuters

Hlasování o zdanění úspor v kyperském parlamentu

Článek

Zvednutím ruky navržená opatření podpořilo 29 zákonodárců, 27 jich bylo proti. Debata, která hlasování předcházela, byla velmi napjatá a protahovala se, nicméně se předpokládalo, že 56členný parlament nakonec plán schválí.

Vláda se původně snažila zákonodárný sbor obejít, ale nepodařilo se jí to. Počítala s tím, že když nepůjde o plošná opatření, kdy by všichni občané přišli o část úspor, nebude nutný souhlas parlamentu.

Kyperský parlament již jednou záchranný plán odmítl. V polovině března poslanci smetli ze stolu opatření, které předpokládalo bezprecedentní zdanění všech vkladů, tedy včetně těch do 100 000 eur, na které se v Evropské unii vztahuje povinné pojištění.

Vláda členy parlamentu varovala, že v případě neschválení druhého záchranného plánu by zemi hrozil ekonomický kolaps a nejspíš i odchod z eurozóny. Na zákonodárce se obrátil i kyperský prezident Nikos Anastasiadis.

Situaci ale zkomplikovalo, že Kypr musí dát na  na záchranu více sám, než se původně uvádělo a nepodařilo se mu zmírnit podmínky. [celá zpráva]

Nynější podmínky finanční pomoci od eurozóny a MMF stanoví, že Nikósie musí k desetimiliardové půjčce vlastními silami obstarat dalších 13 miliard eur. Kypr bude muset mimo jiné zabavit v domácích bankách část vkladů nad 100 000 eur. V zemi stále platí limit na výběry z bankomatů, každý si může vyzvednout jen 300 eur denně.

Reklama

Výběr článků

Načítám