Hlavní obsah

Kyjev stojí o Scholze. Ne o Steinmeiera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oleksij Arestovyč, poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, dal ve středu na vědomí, že Kyjev by uvítal místo zrušené cesty německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera příjezd kancléře Olafa Scholze.

Foto: Profimedia.cz

Německý kancléř Olaf Scholz

Článek

„Náš prezident čeká na kancléře, aby mohl učinit okamžitá praktická rozhodnutí včetně dodání zbraní,“ řekl Arestovyč v pořadu Morgenmagazin televize ARD.

Současně požádal o pochopení pro zrušení Steinmeierovy návštěvy v Kyjevě. „Důvody neznám, ale politika a rozhodnutí prezidenta Volodymyra Zelenského jsou velmi vyvážené,“ podotkl.

Německý prezident chtěl do Kyjeva za Zelenským. Ten návštěvu odmítl

Válka na Ukrajině

„Poněkud iritující“

Steinmeier v úterý během návštěvy Varšavy potvrdil, že se chystal cestovat na Ukrajinu spolu s dalšími lídry několika zemí Evropské unie (polským prezidentem Andrzejem Dudou a hlavami pobaltských zemí), avšak Kyjev naznačil, že jeho přítomnost v zemi není vítána.

„Byl jsem připraven to učinit, avšak v Kyjevě to zjevně nechtěli,“ prohlásil. Andryj Melnik, ukrajinský velvyslanec v Berlíně, počátkem měsíce vytýkal Steinmeierovi, jenž ve dvou kabinetech kancléřky Angely Merkelové jako člen sociální demokracie (SPD) řídil diplomacii, přátelské jednání s Ruskem. Prezident se krátce nato za příliš proruský kurz veřejně omluvil.

Zelenskyj mluvil se Scholzem. Přístup Německa se mění, ocenil

Evropa

Scholz ve středu postoj vedení Ukrajiny ke Steinmeierovi kritizoval jako „poněkud iritující“. V rozhovoru pro RBB-Inforadio nechal otevřenou otázku, zda pozvání do Kyjeva přijme. „Jsem v úzkém kontaktu s ukrajinským prezidentem Zelenským a v Kyjevě jsem byl před vypuknutím války,“ dodal.

Je to urážka, zní z vlády i opozice

Wolfgang Kubicki, místopředseda vládních liberálů (FDP), označil vzkaz z Kyjeva za ponížení německého prezidenta. „Nedovedu si představit, že by kancléř vlády podporované FDP cestoval do země, která prohlašuje hlavu našeho státu za nežádoucí osobu,“ řekl.

Vystrčil v Kyjevě: Je naší povinností vás podporovat, víme, že bojujete i za nás

Domácí

Friedrich Merz, předseda opoziční křesťanské demokracie (CDU), si zrušení schůzky vyložil jako projev nespokojenosti Ukrajiny.

„Je zřejmé, že výhrady k politice SPD vůči Rusku jsou v mnoha východoevropských zemích velmi hluboké. To dobře chápu,“ řekl deníku Rheinische Post. Odmítnutí návštěvy zvolené hlavy státu demokratické země však považuje za urážku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám