Hlavní obsah

Kvůli kauze zavražděných dívek v Rumunsku skončila i ministryně školství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bukurešť

Kauza kolem dvou zavražděných dívek, která v těchto dnech otřásá Rumunskem, má další politickou oběť. Po osmi měsících ve funkci byla odvolána ministryně školství Ecaterina Andronescuová. Premiérka Viorica Dancilaová její odchod zdůvodnila tím, že v médiích nemístně svalovala zodpovědnost za smrt dívek na rodiče.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rumunskem otřásl případ dvou zavražděných stopařek, k vraždě se přiznal 66letý mužVideo: Reuters

 
Článek

Andronescuová v televizním rozhovoru prohlásila, že ji rodiče jako dítě učili nenastupovat s nikým cizím do auta. Pokud rodiče zavražděné dívky toto varování dceři nepředali, měla to udělat škola, dodala nyní už bývalá ministryně.

Případ už stál hlavu policejního prezidenta a ministra vnitra. V zemi vyvolal vlnu demonstrací.

Skandální je především nečinnost rumunských úřadů poté, co unesená 15letá Alexandra Macešanuová třikrát volala na tísňovou linku. Úřady byly ale schopny se na místo dostat až za 19 hodin. To už byla dívka mrtvá.

Zatčen byl muž, který jí v nedaleké vesnici nabídl svezení. Jde o automechanika Gheorgheho Dincu. Nyní je ve vazbě. Kromě Macešanuové má na svědomí zřejmě i život od dubna pohřešované osmnáctileté Luizy Melencuové. K oběma vraždám se přiznal.

V domě podezřelého objevila policie lidské pozůstatky na dně sudu s kyselinou, není však zcela zřejmé, zda patřily oběma dívkám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám