Hlavní obsah

Kromě Paříže chtěli teroristé loni v listopadu útočit i na amsterdamském letišti

Berlín

Teroristé chtěli loni 13. listopadu vedle Paříže zaútočit také v Amsterodamu, uvedl v neděli deník Welt am Sonntag. Proč se tak nestalo, není zatím jasné. Při teroristických útocích v Paříži zahynulo přesně před rokem 130 lidí. Všech devět útočníků přijelo do Evropy maskovaných jako uprchlíci. Islámský stát své bojovníky na splynutí s běženci podle německé tajné služby cíleně připravuje.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Francouzská policie u koncertního sálu Bataclan v centru Paříže.

Článek

Německý list s odvoláním na vyšetřování uvedl, že v počítači Najima Laachraouiho a Ibrahima al-Bakraouiho, kteří zaútočili letos v březnu v Bruselu, se našlo schéma, které ukazuje jednotlivé skupiny teroristů z Paříže.

Na schématu je vedle „francouzské skupiny”, která napadla hudební klub Bataclan, a „irácké skupiny”, jež útočila u fotbalového stadionu Stade de France, také „skupina metro” a „skupina letiště”. Vyšetřovatelé jsou nyní přesvědčeni že „skupina metro” měla zaútočit na pařížskou podzemní dráhu, zatímco „skupina letiště” na vzdušný přístav Schiphol v Amsterodamu.

Dvojice podezřelých, která je nyní ve vazbě v Belgii, si na 13. listopadu 2015 koupila jednosměrný lístek do Amsterdamu, kam odjela autobusem. Pod falešnou identitou se ubytovali v hotelu u letiště. Proč nepodnikli atentát, ale není jasné.

Útočníci se vydávali za uprchlíky

Nyní je také jasné, že se všech devět útočníků v Paříži maskovalo jako utečenci. Salah Abdeslam, který byl zadržen v Belgii a nyní je stíhán ve Francii, také po Evropě v říjnou 2015 cestoval jako uprchlík. Vypověděl, že vyzvedl člověka, který vyráběl bomby a dva další muže v Ulmu. Jedna z těchto osob ale unikla.

Podle aktuálního vyjádření německé Spolkové zpravodajské služby (BND), která slouží jako rozvědka, je hrozba ze strany IS stále silná. Podle říjnové zprávy připravuje radikály, kteří by se schovali mezi uprchlíky. Teroristická organizace podle varování své členy připravuje na azylovou proceduru a nacvičuje rozhovory s policisty.

Reklama

Výběr článků

Načítám